Doneer nu qxif-angle-right

VUmc STOPhersentumoren ChequeDoel van dit project: Gedurende dit project willen we de mechanismen die betrokken zijn bij TMZ resistentie verder ontrafelen met behulp van de 12 TMZ resistente sublijnen die we hebben ontwikkeld en de 6 originele glioom cellijnen waarvan deze zijn afgeleid. Aan de hand onze bevindingen verwachten wij 1) een biomarker fingerprint te identificeren, welke het mogelijk maakt de mate van TMZ resistentie of het ontstaan daarvan (beter) te voorspellen, en 2) nieuwe of alternatieve therapeutische targets te identificeren waarmee we TMZ resistentie kunnen onderdrukken of ontwikkeling hiervan kunnen voorkomen.

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren.nl: 98.000,- euro per 18 september 2010

 

Toevoeging van temozolomide (TMZ) aan de behandeling van glioom patiënten heeft geleid tot een verbeterde prognosis, echter de overleving blijft erg slecht (de mediane overleving van bv. GBM patiënten is slechts 15 maanden). Gliomen kunnen van nature al ongevoelig zijn voor TMZ (“intrinsic TMZ resistance”) maar helaas treedt resistentie ook vaak op tijdens behandeling in tumoren die in eerste instantie gevoelig waren (“acquired TMZ resistance”). Het vermijden van TMZ resistentie, door deze te onderdrukken of het ontstaan ervan te voorkomen, zou een grote bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de prognose van patiënten met gliomen.

Gedurende dit project willen we de mechanismen die betrokken zijn bij TMZ resistentie verder ontrafelen met behulp van de 12 TMZ resistente sublijnen die we hebben ontwikkeld en de 6 originele glioom cellijnen waarvan deze zijn afgeleid. Aan de hand onze bevindingen verwachten wij 1) een biomarker fingerprint te identificeren, welke het mogelijk maakt de mate van TMZ resistentie of het ontstaan daarvan (beter) te voorspellen, en 2) nieuwe of alternatieve therapeutische targets te identificeren waarmee we TMZ resistentie kunnen onderdrukken of ontwikkeling hiervan kunnen voorkomen. Evaluaties zullen uiteindelijk plaats vinden in onze preklinische diermodellen teneinde de vertaalslag te kunnen maken naar de kliniek en TMZ therapie efficiënter te maken en alternatieven te vinden voor TMZ resistente tumoren.

Doel van dit project:

Het doel van beide Neuro-oncologie research groepen van het UMC st Radboud en het VUMC is om meer inzicht in de moleculaire achtergrond van hersentumoren te krijgen waardoor we via translationeel onderzoek de behandeling en prognose van glioom patiënten aanzienlijk hopen te verbeteren. TMZ resistentie bij gliomen is een erkend en groot probleem in de kliniek waarop het voorgestelde project is gebaseerd. Naar verwachting zullen de resultaten lijden tot een verbetering van de behandeling en derhalve een langere overleving van glioom-patiënten.

Eindresultaat:

Samenvattend zal het eindresultaat zijn dat we weten hoe gliomen TMZ resistent kunnen worden, dat we dit kunnen herkennen door middel van glioom expressie profielen, en dat we een middel vinden om deze resistentie te onderdrukken of voorkomen teneinde de therapie voor patiënten met gliomen te verbeteren en hun levensverwachtingen te verbeteren. UMC St. Radboud Nijmegen / VUmc Amsterdam