Doneer nu qxif-angle-right

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren.nl: 118.000,- euro per 29 oktober 2012

Doel van dit project: Het primaire doel van dit projectvoorstel is dan ook om binnen 2 jaar tot een diagnostische ā€˜workflow’ te komen om op basis van het  genetische tumorprofiel (individuele) behandelingsopties voor glioompatiĆ«nten te kunnen bieden. In eerste instantie voor glioompatiĆ«nten waarvoor geen behandelopties meer zijn en na bewezen effectiviteit voor alle glioompatiĆ«nten . Daarnaast willen we langs deze weg unieke diermodellen genereren voor translationeel therapeutisch onderzoek. UMC St. Radboud Nijmegen.

 

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren.nl: 118.000,- euro per 29 oktober 2012

Met behulp van de NGS apparaten kan op resectie materiaal van gliomen de status van deze (kanker)genen (~300-500, inclusief de veranderingen die momenteel al worden bepaald bij gliomen zoals verlies van Chr. 1p/19q, EGFR amplificatie en IDH1/2 mutaties) in kaart worden gebracht. Op deze manier verwachten we voor een deel van de glioompatiƫnten (10-45%) alternatieve therapeutische opties te kunnen aandragen (aantal gebaseerd op de mutatiefrequentie in de ICGC database van genen in gliomen waarvoor bij andere kankers momenteel 'targeted therapieƫn' zijn ontwikkeld). In eerste instantie voor patiƫnten die geen verdere behandelopties meer hebben en bij bewezen effectiviteit ook als eerstelijns behandeling.
We hopen met deze sneldiagnostiek ook unieke diermodellen te kunnen genereren. Het afgenomen tumorweefsel kan maar een aantal dagen in kweek/in leven worden gehouden (in vitro) met behoud van tumorspecifieke eigenschappen (m.n. de infiltratieve groei). Mocht de tumor unieke genetische veranderingen hebben (bijv. IDH2 mutatie, EGFRvIII of mutaties in therapiegerelateerde genen), dan kan snel besloten worden tot het opzetten van een diermodel (intracraniale xenograft in de muis). Op deze manier kunnen unieke diermodellen worden gegenereerd voor translationeel onderzoek zonder hier grote aantallen proefdieren voor nodig te hebben. Er kan hierbij gedacht worden aan het testen van specifieke therapeutische middelen in vivo, maar ook aan het beter in beeld krijgen van 'acquired' resistentie tegen deze middelen en het ontwikkelen van vervolgstrategieƫn

Doel van dit project:

Samenvattend hopen we in eerste instantie voor patiƫnten met een glioom nieuwe behandelingsopties aan te kunnen dragen. Daarnaast hopen we met het genereren van nieuwe unieke diermodellen (bijv. IDH2 mutant model, EGFRvIII model) de fundamentele kennis over gliomen te kunnen vergroten en het zo beter mogelijk te maken eventuele nieuwe behandelingsstrategieƫn beter te kunnen testen in verschillende genetische achtergronden.