Bijdrage Stichting STOPhersentumoren.nl: 60.000,- euro  per 1 november 2017

 

Doel van dit project:  De behandeling van glioblastoma (WHO graad IV) kan worden bemoeilijkt door een fenomeen bij beeldvorming, namelijk pseudo-progressie. Hierbij toont de tumor bij MR Imaging met contrast een aankleurende massa, terwijl de tumor eigenlijk in regressie is of niet verandert qua grootte. Anderzijds kan er sprake zijn van tumor-aankleuring bij tumorprogressie. De daadwerkelijke status van de tumor kan dan pas bij een daaropvolgende scan, vaak pas na maanden uitgevoerd, bepaald worden. Door RNA profielen uit bloedplaatjes te bepalen hopen wij op een minimaal invasieve manier pseudoprogressie van ware progressie te onderscheiden. Daarbij kan vroegtijdig detecteren van tumor progressie van glioblastoma, door middel van bloed monitoring, ten opzichte van de goud-standaarden radiologie en pathologie resulteren in vroegtijdiger ingrijpen bij tumorprogressie. Het bloed is een rijke bron aan informatie afkomstig van en als reactie op een tumor, ook in patiënten met gliomen1,2. Vanuit diagnostisch oogpunt kan de informatie uit het bloed niet alleen worden ingezet voor een histologische diagnose, maar is het ook mogelijk moleculaire subtypes en genetische kenmerken van de tumor te ‘lezen’, zonder gebruik van tumorweefsel (Best et al. Cancer Cell, 2017). Dit zal resulteren in tijdiger ingrijpen bij tumor progressie en een meer optimale en gepersonaliseerde behandeling.

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren.nl: 60.000,- euro  per 1 november 2017.

Beoogd einderesultaat: Implementatie van een nieuwe, robuuste techniek die met een simpele bloedverzameling middels venapunctie onderscheid kan maken tussen:
• Patiënten met een glioblastoma en gezonde individuen zonder kanker. • Patiënten met een glioblastoma waarbij na operatie en tijdens chemoradiotherapie pseudoprogressie ontstaat onderscheiden van patiënten met ware tumor progressie.
Voor de continuering van dit onderzoek en het implementeren van de resultaten in de kliniek zal een KWF subsidie aangevraagd worden (eind 2018). Daarnaast zal Prof Dr. Thomas Wurdinger met Hersentumorcentrum Amsterdam en Stichting STOPhersentumoren.nl een campagne starten om meer aandacht en funding te genereren voor de ontwikkeling van bloedtesten voor patienten met hersentumoren

 

 

Voer actie

Maak gratis en binnen een paar minuten een totaal eigen actiepagina met betaalmodule aan.

Laat iedereen zien waar je voor gaat en begin online donaties te werven op www.STOPhet.nl

StopBrains STOPhet actie voor stophersentumoren hersentumor onderzoek

Lotgenoten contact

Het is fijn om met anderen te praten die in soort gelijke situaties zitten.

facebookicon

STOPhersentumoren.nl heeft daarvoor de grootste lotgenoten contact groep. Klik HIER om daartoe toegang te krijgen.

Blogs

Lees de verhalen van onze bloggers, mensen die allemaal iets te maken hebben met hersentumoren.

Wat maken zij mee?
Van patiënt tot naaste, van onderzoeker tot arts. Iedereen kan bloggen. Lees of blog je met ons mee?

Klik HIER om naar de bloggers toe te gaan.

   logo hersentumor blogger blogs stophersentumoren