Doneer nu

UMCU PierreRobe STOhersentumorennlDoel van dit project:  Met behulp van tumor, bloed en fibroblasten verkregen van patiënten op het moment van de operatie, ontwikkelen we syngene gemengde culturen en op hersenorganoïden gebaseerde modellen om een nieuwe, op CIITA gebaseerde, studie te bestuderen voor immuuntherapiestrategie bij glioblastomen.

 Bijdrage Stichting STOPhersentumoren.nl: 90.000,- euro  per 4 november 2019

 


Ons doel is het moduleren van de (tumor ondersteunende) immuuncellen die zijn aangeworven voor kwaadaardige hersentumoren en transformeren ze in cellen die in staat zijn om de tumor te bestrijden (overgang van T-reg naar antitumor TH lymfocyten en van ondersteunende naar tumor-onderdrukkende microglia). Bovendien zal dit onderzoek een eerste stap zijn in het kunnen resulteren van een nieuw diervrije, menselijke, syngene experimenteel model  en daarmee bijdragen tot een vermindering van het gebruik van dieren voor menselijk medisch onderzoek. Deze modellen kunnen ook in de toekomst worden gebruikt om individuele tumoren te screenen op de potentiële therapeutische werkzaamheid van andere immunomodulerende therapieën (in het kader van klinische proeven).

Eindresultaat:

Naast dat we hopen dat dit onderzoek ons een nieuw model geeft waarop we voortaan onderzoeksprojecten op kunnen uittesten zullen de 3D-hersenorganoïden zorgen voor een unieke opstelling om via vergelijkbare technieken te beoordelen wat de rol is van de normale astrocyten op het evenwicht tussen immuunstimulerend en immuunsysteem repressieve lymfocyten in de context van hersentumoren. UMCUtrecht prof. dr. Pierre Robe

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!