Doneer nu qxif-angle-right

Cheque Filip de Vos STOPhersentumorennlDoel van dit project: De uitkomst van dit project zal ons mogelijk in staat stellen om antwoord te geven aan vrouwen met een kinderwens die een graad 2 of 3 hersentumor hebben.

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren: € 81.000,- euro (waarvan € 21.000,- van stichting CVF.) per 27 februari 2021

Doel van dit project:

Kanker is de tweede belangrijkste doodsoorzaak tijdens de reproductieve jaren en compliceert tussen 0,06% en 0,10% van alle zwangerschappen. Aangezien primaire hersentumoren met een lage frequentie voorkomen, zijn er geen grote observationele onderzoeken naar mogelijke kwaadaardige transformatie van graad II en III diffuus glioom tijdens de zwangerschap en het effect op de overleving van deze patientengroep. Het primaire doel is om het effect van zwangerschap op tumorgrootte en groeisnelheid te evalueren. Secundaire doelstellingen zijn het registreren van histologische diagnose (in geval van resectie) en mogelijke maligne transformatie, behandeling van graad II en III diffuus glioom voor, tijdens en na de zwangerschap, zwangerschapsgerelateerde complicaties en progressievrije en algehele overleving.

Onderzoekspopulatie: Alle vrouwelijke patiënten in de vruchtbare leeftijd van 18 - 50 jaar met graad II en III diffuse glioomdiagnose voorafgaand aan de zwangerschap. 
Belangrijkste onderzoeksparameters / eindpunten: Primair: tumorgrootte en groeisnelheid van de tumor voor, tijdens en na de zwangerschap. Secundair: behandeling voor, tijdens en na de zwangerschap, zwangerschapsgerelateerde complicaties, progressievrije en algehele overleving, histologische diagnose (in geval van resectie) en mogelijke maligne transformatie (op basis van resectie of perfusie-MRI). Aard en omvang van de last en risico's die samenhangen met deelname, voordelen en groepsgebondenheid: Alle patiënten krijgen standaardzorg. De risico's verbonden aan deelname kunnen als verwaarloosbaar worden beschouwd omdat er geen invasieve tests worden uitgevoerd. Maximaal twee aanvullende MRI-scans zonder contrast zijn vereist tijdens de zwangerschap naast de standaard follow-upprocedures.

Eindresultaat:

De uitkomst van dit project zal ons mogelijk in staat stellen om antwoord te geven aan vrouwen met een kinderwens die een graad 2 of 3 hersentumor hebben.