Doneer nu qxif-angle-right

Konden wij na de succesvolle actie SteppenTegenKanker in september 4 nieuwe onderzoeken naar genezing en/of een betere behandeling voor primaire hersentumoren opstarten, afgelopen week hebben wij een vervolgfinanciering kunnen geven op een onderzoek wat wij in 2009 al hebben opgestart. De onderzoeksgroep bij het  ErasmusMC te Rotterdam zaten dringend verlegen om een apparaat de zogenaamde “IncucyteFLR” en met vereende krachten van STOPhersentumoren.nl en de onderzoekers zelf hebben we het voorelkaar dat het apparaat aangeschaft kan worden.

De IncucyteFLR is een apparaat dat non-invasief en longitudinaal cellen kan monitoren in de kweek incubator. Het apparaat maakt op een door de onderzoeker ingesteld interval digitale opnames van de cellen, welke later met bijbehorende software geanalyseerd kunnen worden. Het apparaat is hierdoor voor zeer uiteenlopende toepassingen inzetbaar.  Dit is van grote waarde voor de hersentumoronderzoekers, bijvoorbeeld omdat nu meerdere weefselkweken tegelijkertijd kunnen worden getest. Ook biedt het apparaat de mogelijkheid om over een lang traject opnamen en analyses te maken van de celkweek waardoor geen effecten worden gemist. Dit is een groot voordeel in vergelijking met de huidige assay’s waarbij telkens één meetmoment moet worden gekozen. Daarnaast biedt het apparaat de mogelijkheid om naar veel meer aspecten van de respons op de behandeling te kijken dan alleen de viabiliteit van de cellen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook morfologische verandering of effecten op de migratie van de cellen worden vastgelegd. Tenslotte biedt het apparaat de mogelijkheid  met fluorescentie technieken onderzoek te doen naar het mechanisme waarop de geteste stoffen werken. Hierdoor is het onder andere mogelijk om  met behulp van  genetische modificatie ( genexpressie koppeling  aan  fluorescent eiwit), functionele proeven te doen. Dit houdt in dat het mogelijk is het effect van het beïnvloeden van tumor specifieke genen te visualiseren en te kwantificeren in één experiment.

Kortom de IncucyteFLR is voor het patiëntwelzijn van groot belang. Het apparaat verkort de stap van labonderzoek naar klinische toepassingen aanzienlijk. Ten tweede past het apparaat uitstekend binnen de wens van de hersentumoronderzoekers om behandelingen te ontwikkelen voor de individuele patiënt op basis van de moleculaire typering van zijn of haar tumor. De onderzoekers verwachten dat de IncucyteFLR van cruciaal belang zal zijn in het testen van grote hoeveelheden verschillende stoffen op ziekteprofielen gebaseerd op DNA typering van patiëntweefsel. Hierbij wordt het dan mogelijk om een patiënt te behandelen met medicijnen die specifiek gericht zijn op de moleculaire afwijkingen, gevonden in zijn of haar tumor.

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!