Een nieuw medicijn voor hersentumoren, genaamd 2B3-101, is in ontwikkeling in een klinische fase I/II studie. Deze studie wordt uitgevoerd in 3 academische ziekenhuizen in Nederland: het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Amsterdam (NKI-AVL), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het VU Medisch Centrum Amsterdam (VUmc). Het onderzoek richt zich op patiƫnten (mannen en vrouwen) met een hooggradig glioom en patiƫnten met kanker en uitzaaiingen naar de hersenen.
De studie onderzoekt - in 2 delen - de werkzaamheid en veiligheid van het nieuwe middel 2B3-101.
- In deel 1 van de studie wordt onderzocht wat de hoogste dosis 2B3-101 is die veilig aan patiƫnten kan worden gegeven. De nadruk van dit deel van het onderzoek ligt op het beoordelen van de bijwerkingen. Daarnaast wordt een eerste indruk verkregen van het effect van het middel op het hooggradig glioom of de tumor en de uitzaaiingen naar de hersenen.
- In deel 2 van de studie wordt onderzocht wat het effect van 2B3-101 is bij patiƫnten met borstkanker en uitzaaiingen naar de hersenen.
Het nieuwe middel 2B3-101 bestaat uit vetbolletjes gevuld met doxorubicine (chemotherapie). Aan het vetbolletje zijn specifieke moleculen gebonden:
- PEG, waardoor het middel langer in de bloedbaan blijft.
- Glutathion, waardoor het middel vermoedelijk beter de bloed-hersen-barriĆØre passeert.
De studie zal voor deel 2 uitgebreid worden om ook patiƫnten met hooggradig glioom te includeren, naast de patiƫnten met borstkanker en uitzaaiingen naar de hersenen. Daarnaast wordt komende maanden gewerkt om deze studie ook in andere Nederlandse ziekenhuizen (Erasmus MC Rotterdam, Academisch Ziekenhuis Maastricht) op te starten.
De coƶrdinator van de klinische studie is neuroloog dr. Dieta Brandsma van het NKI-AVL. De volledige studie is beschreven (in het Engels) op ClinicalTrials.gov (directe link naar studie). Voor uitgebreide informatie in het Nederlands over het onderzoek kunt u kijken op Kankeronderzoek.info (directe link naar studie), of een afspraak maken met uw specialist. Alleen de specialist kan aan de hand van uw medische gegevens bepalen of u voor een bepaald onderzoek in aanmerking komt.