Doneer nu qxif-angle-right

hersenenstressbalorigineel

"Het moeilijkste van de hersentumor vind ik, dat hij erdoor zo veranderd is. Ik zal moeten accepteren dat dit mijn man van nu is. En dat de man waarmee ik ben getrouwd nooit meer terugkomt."

Wie herkent zich in deze regels? Wie maakt dit op dit moment mee? Of wie ligt er in scheiding vanwege het veranderende karakter van de partner met een hersentumor. Paul Overste, student Productie Documentaire aan de Nederlandse Film en Televisie Academie wil voor zijn eindexamen film graag in contact komen met mensen die door een verandering in de hersenen een nieuwe persoonlijkheid hebben gekregen / zullen gaan krijgen.

Hoe zouden we er als mensen mee omgaan als de neurowetenschappers gelijk hebben en we niet méér zijn dan een superintelligente computer die vanuit een conditionering reageert op prikkels van buitenaf? Steeds meer wetenschappelijk bewijs ontkracht het bestaan van de ziel en brengt daarmee ons bewustzijn naar het materialisme van de hersenen. Er hoeft maar iets kleins mis te gaan in ons brein en onze persoonlijkheid kan compleet veranderen, inclusief eigenschappen waarvan gedacht werd dat die verankerd waren in de ziel. Met het voortschrijdende hersenonderzoek lijkt er een einde te komen aan de scheiding tussen lichaam en geest en wordt de mens gedwongen zichzelf op een andere manier te bekijken.

Deze verandering wil Paul Overste vertalen in een documentaire over een liefdesrelatie waarin één van de partners een persoonlijkheidsverandering ondergaat. De persoon die de verandering ondergaat staat symbool voor de afhankelijkheid van het fysieke: wij zijn ons brein. De partner staat symbool voor het geloof in de ziel omdat hij of zij in eerste instantie vast probeert te houden aan de oude persoonlijkheid. Helaas is bekend dat bij hersentumorpatiënten de partners vaak mee maken dat hun ega veranderd van persoonlijkheid. Dat ze ervaren dat ze niet meer samenwonen met de persoon waarop ze verliefd werden. De film, naar een film idee van de regisseur Jona Honer, heeft een geschatte lengte van 25 minuten en wordt in samenwerking met een nog nader te bepalen landelijke omroep ontwikkeld. Aan de film werken onder andere een componist, sounddesigner, cameraman, geluidsman, editor en producent mee.

Zou jij figurant willen zijn in deze film en daardoor mee willen werken aan aandacht voor de hersenen, de mens als persoon en bovenal wat een hersentumor tot schade aanricht?  Maak dan graag een afspraak met Paul Overste en help ons met de realisatie van deze documentaire.

Paul Overste, email; pauloverste @ hotmail.com

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!