Doneer nu qxif-angle-right

De nieuwe World Health Organization (WHO) classificatie van hersentumoren 2016 is uit. Mondiaal betekent dit voor bijvoorbeeld gliale hersentumoren een belangrijke verandering in de wijze waarop diagnoses worden gesteld met soms ook consequenties voor de behandeling. De Stichting STOPhersentumoren.nl heeft deze grote stap voorwaarts mede mogelijk gemaakt. 

IMG 20140509 0005klIn 2013 vergaderden wij over de over- en onderbehandeling van hersentumoren ten gevolge van onjuiste interpretatie van de hersentumor. Er waren sinds de invoering van de toen geldende WHO classificatie voor hersentumoren (versie 2007) in een rap tempo moleculaire markers gevonden die het te verwachten gedrag van de tumor beter aangaven dan de door de patholoog ingeschatte maligniteitsgraad. Daardoor kon het voorkomen dat hersentumorpatiënten werden over- of onderbehandeld. Het werd tijd voor een nieuwe indeling die mede is gebaseerd op informatie over moleculaire markers. Een organisatie-commissie werd samengesteld met Dr. David Louis, neuropatholoog en hoofd van afdeling Pathologie, Massachusetts General Hospital USA , Dr. Arie Perry, neuropatholoog, University of California San Fransisco, USA, Dr. Pieter Wesseling, hoogleraar neurooncologische pathologie VUmc/Hersentumorcentrum Amsterdam & Radboudumc Nijmegen en Mw. Klaske Hofstee, voorzitter van Stichting STOPhersentumoren.nl.

WHO2016CNStumors

Stichting STOPhersentumoren.nl maakte het vervolgens mogelijk dat in het voorjaar van 2014 bijna 30 internationale expert-neuropathologen naar Nederland kwamen voor een twee-en-een-halve dag durende WHO's NEXT vergadering. Tijdens deze vergadering werd het fundament gelegd voor een nieuwe classificatie. Na nog een aantal vergaderingen en heel veel schrijfwerk over en weer is de nieuwe classificatie nu een feit: afgelopen 9 mei werd het boek officieel gepubliceerd. Dr. David Louis, leider van het hele project, vertelt: "And thanks again a thousand times for your organization sponsoring the Haarlem meeting. The Haarlem meeting really created the momentum and set the critical guidelines to enable the 2016 WHO classification.

Op de foto rechts Prof. dr. Pieter Wesseling, voormalig lid van de wetenschappelijke adviesraad (WAR) van de Stichting STOPhersentumoren.nl, met een net ontvangen exemplaar van de nieuwe WHO classificatie van hersentumoren.

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!