Stichting STOPhersentumoren.nl bestaat dinsdag 5 september tien jaar. De stichting is in 2007 opgericht door hersentumorpatiƫnt Nico Faaij en zijn partner Klaske Hofstee uit Driebergen, omdat zij hoorden dat er te weinig geld beschikbaar was voor onderzoek naar kwaadaardige hersentumoren en de ernst van deze tumoren nog onderschat werd. Om de neuro-oncologie te ondersteunen in haar missie medicijnen te ontwikkelen is veel geld nodig. Vandaar dat de landelijke neuro-oncologie de Stichting meteen ondersteunde.
Onderzoek
In 2009 financierde de Stichting het eerste onderzoek naar hersentumoren. Naar dit onderzoek moest het echtpaar destijds actief zoeken, omdat er nauwelijks wetenschappers waren die onderzoeksprojecten deden naar hersentumoren. Ze vonden dit onderzoek in het VUmc bij een project waar de afdeling oncologie voor het eerst met de afdeling neurologie moest gaan samenwerken. Inmiddels komen de aanvragen vanzelf veelvuldig binnen bij de Stichting STOPhersentumoren.nl. Zoveel dat er in de afgelopen 10 jaar tweeƫnveertig onderzoeken zijn gefinancierd en drie laboratoria zijn uitgebreid met apparatuur (VUmc, ErasmusMC, UMC Utrecht). Door de inspanningen van de Stichting STOPhersentumoren.nl kunnen deze onderzoeksgroepen twee keer zoveel onderzoek doen en sneller tot resultaten komen.
De Stichting ondersteunt breed. Dat wil zeggen dat zij alle kansrijke en kwalitatief goede door academische wetenschappers uitgevoerde onderzoeken financieren. Het grootste succes van de stichting is de aangepaste classificatie van hersentumoren in 2016. In 2014 wist de stichting 25 internationale top neuro-patholoog anatomen bij elkaar te brengen. Tijdens deze bijeenkomst is de bodem gelegd voor de nieuwe classificatie die in 2016 door de WHO (World Health Organization) bekend werd gemaakt. Sindsdien is zowel de over- als de onderbehandeling van hersentumoren wereldwijd sterk afgenomen.
In de toekomst wil de Stichting nog veel meer onderzoeken starten, om te komen tot een meer gepersonaliseerde behandeling van hersentumoren. Het afgelopen decennium stond in het teken van het steeds sneller diagnosticeren van verschillende hersentumoren. Het komend decennium zetten we in op het vinden van de juiste medicatie voor elke verschillende hersentumor die de groei kan stoppen of zelfs laten verdwijnen. Hiervoor is alle steun van donateurs en actievoerders nodig.
Vrijwilligers
Vele vrijwilligers doen geweldig werk om aandacht te vestigen op Stichting STOPhersentumoren.nl. Men fietst, beklimt, wandelt, maar bakt, kookt en knutselt ook heel wat af om donaties te werven. De Stichting kan niet zonder hen. Wij zijn ontzettend blij met hun inspanningen. Hun acties zijn te bekijken op: www.STOPhet.nl
Bekende acties zijn; zesde editie van de Bergentocht tegen Kanker te Zeist en de negende beklimming van een berg via de 3Bergentocht.nl. Op 18 juli 2018 klimmen er weer vele deelnemers de passo del Stelvio op in Italiƫ om zo fondsen te werven voor hersentumoren onderzoek. Het schept enorme voldoening om met je gezond lichaam iets te doen voor mensen met een ziek lichaam. Daarbij komt ook nog eens dat het samen beklimmen van een berg ontzettend gezellig is en er een fantastisch gevoel van saamhorigheid ontstaat.
Hersentumor informatie avond
Op dinsdag 5 september is de jaarlijkse Hersentumor informatie avond in het congrescentrum Antropia te Driebergen. Vanaf 19:00 uur organiseert de Stichting STOPhersentumoren.nl, onder de bezielende leiding van prof. dr. Thomas Würdinger (VUmc Cancer Center Amsterdam), een mooi en interessant programma over wat er de afgelopen 10 jaar aan hersentumoronderzoek is gedaan en wat men de komende 10 jaar wil gaan doen. In verband met het 10 jarig jubileum van de Stichting STOPhersentumoren.nl biedt zij aansluitend de theatershow āDraadje losā van cabaretier Bram Thomassen aan, waarbij hij stilstaat bij zijn overwonnen hersentumorproblematiek als 8- en 14-jarig kind. Deze informatieve avond mag je niet missen. De zaal gaat open vanaf 18:30 uur open. Kosten ⬠10,- Meer informatie www.STOPhersentumoren.nl
Het is verheugend te zien, dat er zo veel gebeurt om hersentumoren in de belangstelling te krijgen, en veel nieuw onderzoek te financieren. Stapje voor stapje komen we steeds dichter bij een oplossing.