Op vrijdag 3 november moest Thijs Crommentuijn zijn proefschrift "Development of vector-based strategies against glioblastoma" verdedigen bij het Vumc, zijn promotor prof. dr. T. Wurdinger van ht VUmc Cancer Center, ook WAR lid bij Stichting STOPhersentumoren.nl en zijn co promotoren; dr. D.P. Noske, dr. B.A. Tannous van het VUmc te Amsterdam. Ook Stichting STOPhersentumoren.nl was betrokken bij de financiering van het proefschrift.
Thijs vertelt; "Glioblastoom is de meest voorkomende en meest dodelijke primaire hersentumor in volwassenen, ondanks agressieve therapie bestaande uit chirurgie, bestraling en chemotherapie. Het doel van het onderzoek in dit proefschrift was de ontwikkeling van nieuwe gentherapie vectoren voor de behandeling van glioblastoom. Op dit onderwerp ben ik op 3 november 2017 gepromoveerd."
Een gentherapie vector wordt het beste omschreven als een āvervoermiddelā om genetische informatie van de ene plek naar de andere plek te brengen. In dit proefschrift hebben we gebruik gemaakt van adenogeassocieerd virus (AAV) als een gentherapie vector om een therapeutisch anti-tumor gen naar glioblastoom tumoren in muizen te brengen. We hebben AAV eerst direct in de hersentumor geĆÆnjecteerd wat enige baat had. Helaas groeit glioblastoom invasief en een directe injectie heeft alleen lokale effecten. Om alle tumorcellen in de hersenen te behandelen, was een betere verspreiding van onze vector nodig. Omdat de hersenen zeer goed doorbloed zijn, gebruikten we een AAV vector die de hersenen kan bereiken na toediening via een bloedvat. Dit leidde tot betere overleving van muizen met een invasief groeiende glioblastoom.
Het immuunsysteem kan een virus zoals AAV aanvallen, waardoor het onbruikbaar wordt als behandeling. Om dit te voorkomen hebben we AAV in een soort āblaasjesā (vesikels) gestopt wat betere afgifte in het brein gaf. Daarnaast hebben we een methode gebruikt om de interacties die plaatsvinden tussen zulke āblaasjesā, bloedplaatjes en glioblastoom in muizen te visualiseren. Deze onderzoeken laten de potentie zien van gentherapie voor de behandeling van glioblastoom in preklinische modellen.
Wij feliciteren Thijs van harte met zijn behaalde succes, en spreken de vurige wens uit dat hij in het neuro-oncoligsich veld wil blijven werken.