Doneer nu qxif-angle-right

WINDOWteamWINDOW-consortium krijgt 1,75 miljoen euro voor onderzoek naar combinatie therapieën tegen hersenkanker
Het Nederlandse/Britse WINDOW-consortium krijgt een subsidie ​​van 1,75 miljoen euro van de Brain Tumor Charity (UK) voor preklinisch onderzoek naar de hersentumor glioblastoma. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door investeringen door de Stichting STOPhersentumoren.nl.

Het WINDOW consortium is opgezet om meer effectieve combinatie therapieën te genereren tegen deze dodelijke hersentumor. Het innovatieve van dit onderzoek is om verschillende klonale populaties binnen een hersentumor te behandelen met combinatietherapie. Onderzoeker Bart Westerman (Hersentumorcentrum Amsterdam, VUmc): “Met deze subsidie ​​starten we een aanval op deze dodelijke ziekte. We proberen klinisch goedgekeurde geneesmiddelen zo goed mogelijk af te stemmen op de zwaktes van de tumor en streven ernaar de bevindingen in de toekomst te vertalen naar klinische oplossingen."

Glioblastoma is de meest voorkomende en kwaadaardige vorm van hersenkanker en wordt meestal gediagnosticeerd rond het 60ste levensjaar. In het Verenigd Koninkrijk / Nederland worden per jaar ongeveer 3.200 patiënten gediagnosticeerd met deze ziekte. Ondanks verbeterde kennis over de genetische oorzaken, is de ziekte nog ongeneeslijk. Met de momenteel beschikbare behandelingen is de gemiddelde overleving ongeveer 12 maanden. Een deel van de slechte prognose wordt veroorzaakt door tumor heterogeniteit: verschillende delen van de tumor hebben verschillende eigenschappen en reageren anders op therapie. Als gevolg daarvan kan een bepaalde behandeling sommige tumorcellen doden, terwijl anderen blijven groeien.

De onderzoekers binnen het consortium denken nu een oplossing voor dit probleem te hebben door de koppeling te onderzoeken tussen intra-tumor moleculaire heterogeniteit en de effectiviteit van medicijncombinaties. Glioblastomacellen van individuele patiënten worden gekweekt in het laboratorium van Colin Watts in Addenbrooke's Hospital, University of Cambridge. Deze worden doorgestuurd naar het VU-Universitair Medisch Centrum in Amsterdam voor behandeling met 100 combinaties van geneesmiddelen om geneesmiddelcombinaties te identificeren met brede klinische toepasbaarheid, terwijl de specificiteit voor cellulaire subtypes wordt behouden. Drugscombinaties die effectief zijn in een kweekschaal zullen ook in vivo getest worden in Amsterdam. De meest beloftevolle behandelingen zullen worden verspreid als de Glioblastoma Drug Bank door IOTA Pharmaceuticals, onder leiding van David Bailey en Fredrik Svensson in Cambridge. In verdere studies zal Emmanouil Metzakopian's team van het Sanger Institute (UK) nieuwe CRISPR-Cas9 genoom-editingstechnologie gebruiken om nieuwe mechanismen te identificeren die bijdragen tot resistentie tegen effectieve combinatietherapieën.

De oprichting van een dergelijke geïntegreerde aanpak voor effectieve behandeling zal de ontwikkeling van nieuwe combinatietherapieën versnellen om glioblastoma in de toekomst beter te kunnen behandelen. Bart Westerman reageert: "Onze strategie geeft de mogelijkheid om kanker vanuit een cellulair perspectief bestrijden. Nieuwe medicijntherapieën die afkomstig zijn uit de immunotherapie zullen de WINDOW-aanpak verder aanvullen ".

Het WINDOW-consortium bestaat uit teams onder leiding van de Nederlandse onderzoekers Bart Westerman en Tom Würdinger (Hersentumorcentrum Amsterdam, Cancer Center Amsterdam, VUmc) en Cambridge, het Verenigd Koninkrijk, onderzoekers Colin Watts (Addenbrooke's Hospital, Cambridge University), Emmanouil Metzakopian (Sanger Institute) en David Bailey en Fredrik Svensson (IOTA Pharmaceuticals Ltd).

Meer informatie over WINDOW is beschikbaar via www.window.net.in.

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!