Doneer nu qxif-angle-right

Ommekeer in hersentumorbehandeling

gbmtissueSinds 2005 hebben we voor hersentumoren de eerste chemokuur gekregen, Temozolomide werd de standaard voor de behandeling. Samen met radiotherapie zorgde deze behandeling dat de gemiddelde overleving van een patiënt met een glioblastoma multivorma van 6-7 maanden omhoog ging naar 12-15 maanden. Een ontzettende grote stap voorwaarts. Prof. dr. S. Leenstra, neurochrirug en hoogleraar van het ErasmusMC vertelt dat we opnieuw aan de vooravond staan van zo een grote stap voorwaarts.

In de periode 2007 - 2017 hebben we met financiële ondersteuning van STOPhersentumoren.nl vele tumormarkers ontdekt. 1p/19q co-deletie, 10q, IDH1, MGMT, etc. Stichting STOPhersentumoren.nl heeft zelfs in 2014 de herindeling van hersentumoren mondiaal aangekaart wat heeft geleid in 2016 tot de aanpassing van de WHO classificatie voor hersentumoren. "Echter", vertelt prof. dr. S. Leenstra, "met al deze markers kunnen we nog weinig doen. Er zijn namelijk te weinig medicijnen om een gepersonaliseerde behandeling in gang te zetten. Het is ons gelukt met de huidige middelen, pvc, temozolomide en lomustine de gemiddelde overleving van 12-15 maanden op te krikken naar ongeveer 24 maanden. Maar wat zou het voor de patient betekenen als we echt een gepersonaliseerde behandeling aan kunnen bieden, waarbij we de tumor steeds opnieuw kunnen testen en de cytostatica kunnen aanpassen als er recidive groei is?"

TMZSinds 2014 onderzoekt ErasmusMC deze vraag met steun van STOPhersentumoren.nl. Een cocktail van medicijnen. Dit jaar, 2018, komt het onderzoeksteam ErasmusMC steeds verder met het onderzoek waarbij honderden bestaande medicijnen voor andere ziektes zijn uitgetest op tumorweefsel. Ze hebben ontdekt dat ongeveer 100 medicijnen de groei remmen of (tijdelijk) stoppen. Er is alleen enorme variatie per weefsel kweek. De ene tumor is de andere niet. Iedere hersentumor is uniek en vraagt om een unieke aanpak. Ideaal zou het zijn als alle 100 middelen op iedere patienten kweek uit kan worden geprobeerd om hier de top 5 van te selecteren voor de behandeling. Heel de neuro-oncologische wereld is nieuwsgierig, het buitenland komt zelfs stage lopen in het laboratorium van het Rotterdamse onderzoeksteam.

pipetteerrobotEchter... ze hebben nog 60.000 nodig om dit onderzoek op te schalen, er is een pipetteerrobot nodig. Dat is een machine welke honderden kweken tegelijk kan voorzien van testmedicatie. Er wordt een noodkreet gedaan naar de hersentumorpatienten en hun naasten. Help mee voor jullie eigen ziekte deze machine bijeen te sparen, geef een donatie op www.STOPhet.nl/ErasmusMC zodat we snel verder te komen. Maak deze enorme sprong in de behandeling voor hersentumorpatienten mogelijk. Steun op www.STOPhet.nl/ErasmusMC Of maak je bijdrage over naar: IBAN nummer: NL93RABO0136468942 onder vermelding ErasmusMC. 

Doneer vandaag nog.

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!