Doneer nu qxif-angle-right

3FE14587 C221 40F5 A91C DAD4CB1E502BWe ontvingen dit jaar van VWO 6  leerling Noa Faaij (16 jaar) een profielwerkstuk wat universitair niveau aantikt. Door haar eigen ervaringen met haar vader, die een kwaadaardige hersentumor heeft, wilde Noa voor haar eindexamenopdracht iets doen met stress en hersentumorpatiënten. Haar vader krijgt snel stress van allerlei situaties. Waardoor komt deze stress en wat kun je er aan doen waren Noa haar gedachten. Maar ook, stel dat we de stress kunnen verminderen, heeft de hersentumorpatiënt dan naast een betere kwaliteit van leven ook een langer leven?


Ruim 180 hersentumorpatiënten reageerden op haar enquête of hersentumorpatiënten en hun direct betrokkenen stress ervaren. In de maanden september en oktober 2020 heeft Noa daarom bij 80 hersentumorpatiënten een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van coping technieken om stress bij hersentumorpatiënten te verminderen. Ze gebruikte hiervoor 3 interventie methoden, muziek, beweging en mindfullness oefeningen. Ook maakte ze gebruik van een controle groep, de helft van de hersentumorpatiënten kreeg geen interventie methoden aangeboden. Zij moesten de stress het hoofd bieden zoals ze dat gewend waren te doen.

Het resultaat van dit 8 weken durende onderzoek was overweldigend. Noa haar onderzoek toonde aan dat de hersentumorpatiënt met de interventie middelen en de focus met hun stress bezig te zijn binnen 3 weken na aanvang al vermindering van stress ervaren. Muziek en bewegen scoorden het best als hulpmiddel, mindfullness oefeningen waren minder van invloed op het verminderen van stress. Noa verteld: “Hersentumorpatiënten hebben vaak cognitieve achteruitgang, mindfullness oefeningen werden daardoor door de hersentumorpatiënt vaak als moeilijk betiteld en daardoor te stressvol”.


Prof. Dr. P. Robe, neurochirurg en onderzoeker bij het UMC Utrecht vindt Noa haar onderzoek een prachtige opstap naar dieper onderzoek wat het effect van stress voor de hersentumorpatiënten en de behandeling van hersentumoren betekend. Hij wil Noa haar onderzoek internationaal uitdragen. Noa heeft zich ingeschreven dit jaar voor de studie geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Ze wil later neurochirurg worden, om zo nog veel meer te kunnen doen voor de hersentumorpatiënt. We wensen haar heel veel succes.

Wil jij ook Noa haar onderzoek lezen?  Klik dan op deze link:http://stophersentumoren.nl/images/downloads/The_Effectiveness_of_a_Selection_of_Coping_Methods_Against_the_Stress_Brain_Tumour_Patients_Experience_4januari2021.pdf

Zou jij Noa haar onderzoek in pdf vorm willen ontvangen? Mail dan naar info@STOPhersentumoren.nl     

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!