Onze voorzitter Klaske Hofstee is altijd op zoek naar subsidiemogelijkheden en heeft een mooie subsidie gekregen van ⬠21.000 voor ons onderzoek naar wat de invloed is van zwangerschapshormonen bij zwangeren met een langzaam groeiende hersentumor. Door deze donatie is het voor ons mogelijk gemaakt om dit onderzoek uit te gaan voeren. Wij ontvangen deze subsidie van het Dr. C.J. Vaillant Fonds en zijn hun zeer erkentelijk met deze steun.
1 op de 3 mensen krijgt kanker. In de leeftijdscategorie 0 ā 50 jaar neemt hersenkanker de meeste levensjaren weg van patiĆ«nten. De meest voorkomende hersentumor, de graad 4 kent tot op heden nog maar een 5-jaars overlevingskans van 0,3%. De minder voorkomende hersentumoren, graad 2 en 3 kent een langere overlevingskans. PatiĆ«nten met graad 2 hersentumoren hebben gemiddeld 10-15 jaar te leven na diagnose. En graad 3 patiĆ«nten ongeveer 3-10 jaar.
Omdat hersentumorpatiĆ«nten met de graad 2 en 3 vorm na diagnose nog langere tijd hebben te leven, komt vroeger of later de kinderwens op het programma. We merken in onze lotgenotengroepen dat dit een enorme worsteling is voor ouders. Zelfs als de man de hersentumorpatiĆ«nt is. Velen beginnen niet aan het uitvoeren van de wens. Maar wat als je hersentumor al 5 of 10 jaar geleden is geopereerd en behandelt? En al die jaren niet is teruggekomen? Sommige echtparen beslissen dan toch hun innige wens in uitvoering te brengen. We zien echter bij sommige vrouwen dat hun jarenlang stabiele hersentumor begint te groeien en meer maligne wordt tijdens of na zwangerschap. Wat een schrik dan dat de jarenlang stabiele tumor opeens āontwaaktā. Helaas loopt het voor deze jonge moeders veelal slecht af. Er is nauwelijks kans om een agressieve hersentumor te overleven.
Wij hebben daarom in september 2017 een call for proposall gedaan om wetenschappers aan te sporen onderzoeksprojecten in te dienen over de vraag of zwangerschapshormonen de hersentumor doet āontwakenā en agressiever maakt. Of mogelijk ligt er een DNA defect, een marker, aan ten grondslag. Als we dit weten, dan kunnen we vrouwelijke hersentumorpatiĆ«nten feitelijk informeren of ze met hun hersentumordiagnose al dan niet zwanger kunnen worden zonder kans op recidive tumor.
Voor meer informatie over dit onderzoek klik HIER.
Voor al onze gefinancierde onderzoek projecten klik HIER.