Doneer nu qxif-angle-right

Roger te Wierike

1 maart 2019

De operatie

Roger te Wierike blog hersentumor STOPhersentumoren

Al snel had ik een afspraak met een neurochirurg in het Zuyderland in Heerlen. Mijn situatie werd besproken. Voor het eerst kreeg ik de MRI beelden van mijn tumor te zien. Een rare vlek rechts in mijn hersenen. Gelukkig nam ie geen contrastvloeistof op en zat ie op een vrij gunstige plek die "makkelijk" te opereren was. De operatie werd ingepland voor 25 oktober 2018. De 24ste werd ik opgenomen en al een beetje voorbereid op de operatie van de volgende dag. De nacht voor de operatie werd mijn langste nacht ooit.

Ik was om 8.15 uur ingepland. Om vier uur was ik al wakker en tegen half zeven kwam een verpleegster mij vertellen dat het tijd was om me te douchen en het blauwe operatieschort aan te doen. Om acht uur kwamen twee verpleegsters me halen en reden ze me naar de voorbereidingskamer, een soort wachtruimte naast de OK. Daar werd ik overgedragen aan het OK personeel. Na een tijdje werd ik nog wakker en bij volledig bewustzijn de OK ingereden. Weer werd er gevraagt naar naam, geboortedatum en aandoening. Mijn hart ging tekeer en klopte als een razende, dit was te zien en te horen op een monitor. Er werd me gevraagt of ik nerveus was. Ik zei ja, dit is mijn allereerste operatie ooit en nog wel in mijn hoofd. Overal zag ik personeel rond de operatietafel staan, het waren er wel twaalf. Links en rechts zag ik de tools die ze gingen gebruiken tijdens de operatie, boven mij 2 grote lampen en aan het voeteinde 2 grote monitoren. Dit was voor mij een bijzonder traumatische ervaring. Toen werden de infusen in mijn handen geplaatst, werd er even met me gesproken en ging een mondkapje op. We gaan u nu laten slapen werd er gezegt, en toen ging bij mij het licht uit.

Het volgende moment werd ik alweer wakker op de IC, de operatie was al voorbij en had 7 uur geduurt. Niks had ik ervan meegekregen, het leek zo snel te zijn gegaan! Ik voelde me moe en had flinke hoofdpijn van de ingreep en werd aan de morfine gelegt. Dat hielp en de pijn trok weg. Om mijn hoofd zat een dikke tulband van verband, ik leek wel een mummy. Ondertussen was mijn vrouw al gebeld en kwam eraan met mijn oudste zus. Ik hoorde hun stemmen op de gang. Kijk daar ligt ons "eierdopje" zei mijn vrouw en spontaan begon ik het liedje van Calimero te zingen: pieppiep hoi Calimero!!! Humor is het beste medicijn tegen een ervaring als deze, dat hadden we van tevoren al afgesproken met elkaar. Humor is belangrijk en het heeft me voor en vlak na de operatie er doorheen getrokken. De artsen kwamen, de operatie was goed verlopen. Er waren geen gekke dingen of complicaties geweest. Goed nieuws dus. Wel moest ik me gaan voorbereiden op een lange en zware herstelperiode. Het litteken was best groot en was gehecht met 32 nieten, gelukkig geen pijn, ook niet toen de morfine stop werd gezet. Na een dag mocht ik van de IC naar mijn afdeling terug. Daar heb ik nog 5 dagen gelegen en mocht daarna naar huis. We konden nog niet geloven dat ik na zo'n zware operatie al na 5 dagen naar huis mocht, maar alle testen waren goed en ik reageerde goed op alles.

Lees ook de andere blogs van Roger:

Roger te Wierike
De operatie
1 maart 2019 De operatie Al snel had ik een afspraak met een neurochirurg in het Zuyderland in Heerlen. Mijn situatie werd besproken. Voor het eerst...
De dag dat alles veranderde
1 maart 2019 De dag dat alles veranderde Hallo, mijn naam is Roger te Wierike, 51 jaar. Al 33 jaar werkzaam in de autofabriek in Born in de...

1 maart 2019

De dag dat alles veranderde

Roger te Wierike blog hersentumor STOPhersentumoren

Hallo, mijn naam is Roger te Wierike, 51 jaar. Al 33 jaar werkzaam in de autofabriek in Born in de Lakstraat, daarnaast fotografeer ik voor mijn hobby. Mijn vrouw Carin ken ik nu zo'n twaalf jaar. Ze heeft 2 dochters uit een eerder huwelijk en er zijn nu drie kleinkindertjes. Ze noemen me hun opa…….

Op 13 september 2018 veranderde plotseling mijn leven. Op mijn werk kreeg ik zonder waarschuwing vooraf een forse epileptische aanval. Het gebeurdee om 11.30 uur, vlak na de pauze. Volgens collega's liep ik blauw en grijs aan, sloeg ik wartaal uit, had ik mijn tong ingeslikt, schuimbekte en spartelde ik. Gelukkig begreep een BHV'er wat er aan de hand was en 112 werd direct gebeld. Eventjes werd ik nog wakker op de brancard tussen twee productielijnen in. Ik zag schimmige personen staan, mijn collega's. Helemaal overstuur van wat ze zojuist gezien hadden. Toen werd het weer zwart en viel ik weer weg. 

Het volgende bewuste moment voor mij was weer toen ik na 14.00 uur wakker werd in het Zuyderland ziekenhuis in Sittard/Geleen, op de spoedeisende hulp. Lange tijd, zo'n twee uur ben ik buiten bewustzijn geweest en heb ik van alles om me heen niks meegekregen. De aanval zelf niet, het wachten op de ambulance niet, de rit naar het ziekenhuis, allerlei testen en de CT scan in het ziekenhuis. Van niks was ik me bewust.

Toen arriveerde mijn vrouw, dat was het moment dat ik weer een beetje bij kwam al wist ik nog steeds niet wat er was gebeurt. De arts op de spoedeisende hulp legde het ons uit. Door een zware epileptische aanval was ik neergegaan en bewusteloos geraakt. Hij liet ons de CT scan zien, daar op was iets te zien rechts in mijn hoofd. Waarschijnlijk een tumor. We schrokken. Hoe kan dat nou? Er was nooit iets raars met me geweest! Nooit had ik iets gemerkt in mijn lichaam! Al snel kregen we te horen dat ik in het ziekenhuis moest blijven en dat een MRI scan de volgende dag uitsluitsel moest geven, want die scan is preciezer. Ik werd geplaats op de afdeling "Braincare", daar zou ik vervolgens 8 dagen blijven ter observatie.

De MRI werd gemaakt, ik moest gaan liggen in een grote witte lawaaïge machine. Het duurde een half uur. De volgende dag kreeg ik de uitslag al, een tumor. Een glioom type 2 zonder bloedvaten. De artsen wilden me nog een paar dagen op de "Braincare" houden uit voorzorg. Ondertussen werden er al afspraken gemaakt met het ziekenhuis in Heerlen voor een operatie. Er werd ook nog een test gedaan om een epileptische aanval uit te lokken, maar er gebeurde gelukkig niks. De medicatie deed z’n werk goed. Op 21 september mocht ik het ziekenhuis verlaten en naar huis want ik voelde me goed, de bloedtesten enz. waren ook steeds goed. Er waren geen rare verschijnselen zoals uitval aan me te zien. Wel kreeg ik een flinke hoeveelheid pillen mee om een epileptische aanval te voorkomen want de tumor zat nog steeds in mijn hoofd.

Binnen een maand werd ik al geopereerd, daar gaat mijn volgende blog over..........

Lees ook de andere blogs van Roger:

Roger te Wierike
De operatie
1 maart 2019 De operatie Al snel had ik een afspraak met een neurochirurg in het Zuyderland in Heerlen. Mijn situatie werd besproken. Voor het eerst...
De dag dat alles veranderde
1 maart 2019 De dag dat alles veranderde Hallo, mijn naam is Roger te Wierike, 51 jaar. Al 33 jaar werkzaam in de autofabriek in Born in de...