Hersentumoren
Wat is een hersentumor?
Wat is een hersentumor precies? Een hersentumor is eigenlijk een ongeremde celgroei in de hersenen. Deze kan kwaadaardig of goedaardig zijn. In principe heeft ieder mens iedere dag te maken met celdeling. Pas wanneer deze celdeling ongeremd is, vormt het een probleem. Zeker wanneer die ongeremde celdeling zich in het hoofd afspeelt, want daar kunnen de cellen geen kant op.Ā
Een hersentumor bestaat uit verschillende soorten weefsel
In ons hoofd, binnen de schedel, kunnen allerlei soorten hersentumoren ontstaan. Er bestaan zelfs ongeveer 120 verschillende soorten. een hersentumor is vaak eenĀ mengessel van een aantal van deze soorten tumorweefsels. Dat maakt het ook zo moeilijk om zo'n tumor te remmen of te behandelen. Wat voor het ene soort tumor aanslaat, doet voor de andere niets of verergert de situatie zelfs.
Primaire en secundaire hersentumoren
Bij hersentumoren maken we onderscheid tussenprimaire en secundaire hersentumoren. Primaire hersentumoren zijn tumoren die uit het hersenweefsel zelf ontstaan. Een secundaire hersentumor of hersenmetastase is een uitzaaiing van een primaire tumor elders in het lichaam, bijvoorbeeld in de log of borst, naar de hersenen.
Gradaties in hersentumoren
Kwaadaardige hersentumoren worden uitgedrukt in gradaties. Zo heb je gradatie 1, 2, 3, en 4. De meeste gebruikelijke indeling is die in laaggradige (1 en 2) en hooggradige ( 3 en 4) hersentumoren. De laaggradige hersentumoren groeien langzaam, terwijl de hooggradige snelgroeiend zijn.
Meer informatie over hersentumoren
Wil je graag meer uitleg over wat een hersentumor is? Bekijk dan de filmpjes hieronder. Hierin wordt duidelijke uitleg geven over de diagnose, het onderzoek naar hersentumoren, de behandeling en de nazorg.
Voor meer informatie over hersentumoren verwijzen we naar de rechter kolom hiernaast. Ook kan alle informatie van onze maar ook andere betrouwbare hersentumor websites met ƩƩn klik gevonden worden via onze zoek optie rechts bovenaan alle pagina's.
Zie ook: primaire hersentumoren, over glioom, astrocytoom, GBM (glioblastomamultiforma) en meningeoom.
Voor een informatief artikel over de wakkere operatie klik HIERĀ (ook geschikt om uitleg te geven aan andere mensen)
Ā
Algemene hersentumor informatie
Schokkend maar waar: ieder jaar weer krijgen duizend tot 1500 mensen in Nederland een kwaadaardige primaire hersentumor. Dat zijn om precies te zijn vier mensen per dag. Het is zelfs zo dat een hersentumor, na leukemie, de meest voorkomende vorm van kanker is bij kinderen tot twaalf jaar en jongvolwassenen. Helaas zorgt een hersentumor bij kinderen en jongvolwassenen voor het hoogste sterftecijfer.
Levensverwachting bij een hersentumor

Behandeling hersentumor
Meer informatie over hersentumoren?
Secundaire hersentumoren, uitzaaiingen/metastasen van kanker
In het hoofd kunnen allerlei soorten gezwellen (= tumoren) voorkomen. In dit stuk gaat het alleen over tumoren die uitgaan van andere weefsels dan de hersenen, ofwel de Secundaire Hersentumor. De metatstasen, of wel uitzaaiingen van een primaire tumor elders in het lichaam.
Hersenmetastasen
Een secundaire hersentumor ontstaat door uitzaaiingen van andere tumoren elders in het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tumor in de lever, borsten, huid of longen. De kanker verspreidt zich dan via het bloed door het lichaam. In het geval van een secundaire hersentumor stranden de kankercellen in de kleine bloedvaatjes van de hersenen. Deze groeien vervolgens uit tot tumoren die klachten kunnen veroorzaken. Deze tumoren heten ook wel metastasen. Hersenmetastasen komen vaak voor in de laatste levensfase van een patiƫnt met een ongeneeslijke vorm van kanker.
Een secundaire hersentumor ontstaat door uitzaaiingen van andere tumoren elders in het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tumor in de lever, borsten, huid of longen. De kanker verspreidt zich dan via het bloed door het lichaam.In het geval van een secundaire hersentumor stranden de kankercellen in de kleine bloedvaatjes van de hersenen. Deze groeien vervolgens uit tot tumoren die klachten kunnen veroorzaken. Deze tumoren heten ook wel metastasen. Hersenmetastasen komen vaak voor in de laatste levensfase van een patiƫnt met een ongeneeslijke vorm van kanker.
Uitzaaiingen in de hersenen komen vaak voor
Secundaire hersentumoren komen veel vaker voor dan primaire hersentumoren. Het is zelfs zo dat acht mensen per dag aan een secundaire hersentumor sterven in Nederland. Bij een primaire hersentumor ligt dit getal op vier per dag. Soms is er maar 1 uitzaaiing in de hersenen en verder nergens anders, maar vaak zijn er meer uitzaaiingen: tweede derde van de patiƫnten met uitzaaiingen in de hersenen heeft meer dan 1 uitzaaiing. 75% van de patiƫnten met uitzaaiingen in de hersenen heeft ook ergens anders in het lichaam uitzaaiingen. Gek genoeg wordt er toch minder onderzoek gedaan naar secundaire hersentumoren. Dat is iets wat wij willen veranderen met jouw hulp. Daarom hebben wij specifiek voor deze vorm van kanker een eigen bestemmingsfonds. Immers: Onderzoek maakt alles beter.
Behandeling secundaire hersenetumor
Bij een secundaire hersentumor is het belangrijk om te weten van welk soort kanker de hersenmetastasen afkomstig zijn. De behandeling stemmen artsen namelijk af op de soort kankercellen. Is er bijvoorbeeld sprake van uitgezaaide borstkanker? Dan is het belangrijk dat de hersenmetastase bestreden wordt met een chemotherapie gericht op borstkanker. Deze chemotherapie kan dan in het gehele lichaam aanslaan, ook in de hersenen.
Meer informatie over een secundiare hersentumor
Wil je meer weten over een secundaire hersentumor? Lees dan dit artikel Uitzaaiingen / metastasen op hersentumoren.info
Wat te doen als je een hersentumor hebt? Kom in contact met lotgenoten
Is er een hersentumor bij jou of bij een van jouw dierbaren geconstateerd? Dan heb je vaak behoefte aan contact. Contact met lotgenoten kan in dat geval ontzettend fijn zijn. Wij brengen jou graag met deze mensen in contact.
Je staat er niet alleen voor
* Via onze besloten facebookgroep kun je al je vragen stellen. Niet alleen mensen van onze stichting zitten daar voor je klaar, maar ook patiƫnten zelf. Er is ook nog een besloten contactgroep voor partners van hersentumorpatiƫnten. Hier tref je geen patiƫnten zelf in en kun je net nog iets opener zijn met je vragen.
* Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de neuro-oncologie? Bezoek dan onze jaarlijkse informatiedag. Hierbij krijg je gelijk een āmeet & greetā met specialisten, aan wie je al jouw vragen kunt stellen.
Vragen of direct hulp nodig? Stichting STOPhersentumoren.nl helpt jou
Heb je direct hulp nodig? Of zit je met brandende vragen? Je kunt ons altijd mailen. We mailen of bellen je altijd binnen 48 uur terug.
Joost
en het gemene spookje
Al eens gehoord van het boek "Joost en het gemene spookje"? In dit boek wordt in Jip-en-Janneketaal de behandeling van een hersentumor uitgelegd. Wil jij graag in het bezit komen van dit boek? Dat heel makkelijk. De meeste neuro-oncologische verpleegkundigen van je ziekenhuis hebben het boek op voorraad liggen. Hebben ze dat niet Mail ons via info@STOPhersentumoren.nl en wij sturen het boek zo snel mogelijk naar je op.
Evenementen en crowdfundingpagina
Ook evenementen bieden de mogelijkheid om op een hele andere manier samen bezig te zijn met de strijd tegen hersentumoren en tegelijkertijd contact te hebben met lotgenoten. Het contact dat hierdoor ontstaat tussen lotgenoten heeft een diepere lading: het is een gebaar van bemoediging naar mensen die een hersentumor hebben of iemand daaraan hebben verloren. Dat is voelbaar en geeft extra betekenis.
Kijk op onze evenementen calender voor een evenement in de buurt of reis of naar onze crowdfundingspagina www.STOPhet.nl om zelf een actie op te starten.
Het is fijn met iemand te kunnen praten die in dezelfde situatie zit of met iemand die alles al heeft meegemaakt.
Wendy Smit
Wendy Smit weet sinds 2017 dat ze een hersentumor heeft. Een epileptische aanval luidde het begin van haar nieuwe leven in. Wendy en haar man hebben twee pleegdochters die in hun gezin werden opgenomen toen de meisjes 4 jaar oud waren. Inmiddels zijn het al echte pubers. Wendy is 47 jaar en al 29 jaar getrouwd.
26 januari 2020 Partner wordt vaak vergeten 9 maart 2017 kreeg ik de verpletterende diagnose hersentumor operatie bestralingen en chemoākuren...
20 mei 2019 Geen controle over hebben Het feit dat ik ongeneeslijk ben en met een monster in mijn hoofd loop oke dit is me overkomen. Leven van MRI...
9 maart 2019 - blog Alweer twee jaar geleden De dagen, weken, maar ook de jaren vliegen voorbij. 9 maart 2017 patsboem. De vreselijke diagnose. De...
3 november 2018 Mijn drie fases van het leren accepteren Ik vergeet nooit meer de zwarte dag 9 maart 2017 toen ik de diagnose kreeg hersentumor en...
3 september 2018 Je ziet het niet, maar ook dat heb ik er nog bij Ik heb niet alleen een monster in mijn hoofd, maar heb er ook nog NAH bij gekregen....
5 juli 2018 Mijn ouders en hun verdriet. Ik heb twee ontzettende lieve ouders. Altijd zorgzaam en klaar staan voor velen. Kan me het moment nog...
23 april 2018 Zal ik hier ooit aan kunnen wennen? De MRI-scan controle kwam er weer aan en ik merkte dat ik mezelf weer in de weg liep of zat. Dan...
4 april 2018 - blog Afscheid nemen van het bed Op 21 april 2017 mocht ik eindelijk met ontslag uit het ziekenhuis na de zware hersenoperatie die ik...
JosƩ van der lugt
Op 3 januari 2018 kreeg mijn man Tim (36) op zijn werk een epileptische aanval. Na een paar weken is er een hersentumor geconstateerd (oligodendroglioom). We zijn in een achtbaan gestapt en maken een rit waar we niet uit komen.Intussen probeer ik (JosƩ, 37) ons gezin (met 2 dochters, 3 en 6 jaar) draaiende te houden en alles zo geruisloos mogelijk te laten lopen.
20 juli 2018 Trots We leven naar het einde van de bestralingen toe. Gisteren kregen we in het VU te horen dat de bestralingstijd van vandaag en...
4 juni 2018 Weer een sprong in het diepe Vandaag is de eerst bestraling. Tim is op de een of andere manier heel rustig. Van alle onderdelen van het...
22 mei 2018 Ons verhaal Op 3 januari 2018 werd ik om 7.35 uur uit mijn bed gelicht door de telefoon. Mijn vader belt nooit om deze tijd, dus ik neem...
Hillie Veenema
Negen jaren na de diagnose overleed in maart 2020 de man van Hillie. Een pad met hindernissen, pieken en dalen. Een hele zoektocht. Wat Hillie ervaart? Dat het de kunst is om met de dag te leven, te genieten van de kleine dingen en vooral niet te verlangen naar wat was, wat nog gaat komen. We hebben geen invloed op uitslagen, wel op hoe we er mee omgaan. Lees hier hoe Hillie met het leven omgaat.
21 maart 2022 Roller Coaster Al meer dan een jaar geleden deelde ik voor het laatst mijn gedachten met jullie op papier. Na die laatste blog...
11 februari 2021 Rust maakt onrustig En dan is het inmiddels 2021. Ik denk dat Henk zou zeggen: twintig-ƩƩn-en-twintig. We zijn de drempel...
2 november 2020 Eenzaam en alleen Soms voel ik me eenzaam en alleen. Nadat ik āLOCKDOWNā geschreven en verzonden had, werd alles nog een graadje...
20 oktober 2020 Lockdown Sinds deze week zitten wij Nederlanders weer in een lockdown; weliswaar gedeeltelijk, maar toch: LOCKDOWN. Het is een woord...
21 september 2020 De R zit weer in de maand Het is al weer een paar maanden geleden dat ik jullie op de hoogte bracht van het overlijden van Henk,...
27 april 2020 Wegwerkzaamheden Het heeft even geduurd voordat ik weer achter de computer ben gekropen en een blog schrijf....
27 mei 2019 AAN DE BEURT Soms vraag ik me af: āWat gebeurt er allemaal?ā Heette mijn laatste blog āShineā; de glans daarna was de er snel...
4 februari 2019 SHINE SHINE! Soms weet ik niet waar ik moet beginnen of waar het einde is. Soms lijkt het leven een opeenstapeling van turbulente...
18 september 2018 NAZOMEREN Ik geniet. Ik geniet van de zon, van de nazomer, van het leven. Drie maanden geleden had ik niet gedacht dat ik nu weer...
11 juni 2018 BANEN Op de middag dat er een grote doos met hersentumor magazines bij ons bezorgd werd, de warme middag waarop het onweer losbarstte,...
22 mei 2018 Kansen De eerste MRI, na drie kuren chemopillen, is gemaakt en laat een positief resultaat zien. De tumor is niet gegroeid en vervolg van...
3 april 2018 BALANS En dan zijn we alweer een kleine maand verder. De tijd staat niet stil. ās Avonds is het al weer een uur langer licht, onze...
7 maart 2018 Schreef ik de vorige keer dat de angst er weer in zat na die onverwachte epileptische aanval, schreef ik dat het voelde dat het zwaard...
13 februari 2018 2018 begon zo lekker rustig. We stapten over de drempel het nieuwe jaar in. We waren na de relaxte kerstvakantie weer opgeladen en...
16 januari 2018 De tijd vliegt. De laatste keer dat ik mijn belevenissen met jullie deelde was in 2017. Om precies te zijn 11 december 2017, nu al...
11 december 2017 De dag waarop ik mijn laatst geschreven blog opstuurde naar STOPhersentumoren, ervaarde ik de kleinheid van de...
9 november 2017 In mijn laatste blog gaf ik jullie inzage in mijn brein. Ik schreef dat ook ik mag aangeven wat ik nodig heb, dat ik grenzen mag...
10 oktober 2018 Ik ben weer gestart met therapie. Heb inmiddels twee gesprekken gehad met een psycholoog. In mijn vorige blog āStilteā gaf ik...
12 september 2017 Ik verlang intens naar STILTE. Stilte om me heen, stilte in mijn huis, gewoon stilte en dan overal. Er gebeurt te veel. Het is...
31 juli 2017 Schreef ik de vorige keer een blog met de titel: āMorgen kan alles anders zijnā. Eindigde ik met het woord GENIET, niet wetende dat...
17 mei 2017 Gisteren was vandaag nog morgen. Ik zat samen met onze oudste zoon aan tafel te ontbijten toen Henk opeens beneden stond en vroeg: āHeb...
2 mei 2017 Vorige week was het weer zover: We gingen samen met het gezin van mijn zus een weekje op vakantie. Dit jaar voor het eerst zonder hun...
11 april 2017 Toen de hersentumor in 2011 in ons leven kwam, was ik in eerste instantie gefocust op het āaangaan van de strijdā tegen de...
23 maart 2017 Soms komen er opeens ātalentenā bovendrijven waarvan je het bestaan nog niet kent of waarvan je niet meer weet dat ze bestonden.Zo...
5 maart 2017 Vorige week was Henk weer aan de beurt. De controle MRI scan werd gemaakt en de uitslag volgde. Voorafgaande aan het uitslaggesprek had...
9 februari 2017 Vorig jaar had ik opeens een gevoel van āIk zit niet meer met plezier in onze woonkamerā. 10 jaar geleden hadden we het huis...
19 januari 2017 Schreef ik de vorige keer over de 365 dagen die voor ons liggen in 2017, waarvan we nog niet weten wat er gaat gebeuren, een dag...
3 januari 2017 2016 al weer voorbij, met een extra dagje. 2017 is begonnen, met een extra seconde. Het is druilerig weer. We hebben nog een weekje...
14 december 2016 Onze jongste zoon heeft morgen een boekbespreking. Ik was zojuist toehoorder van zijn verhaal. Hij deed het, in mijn ogen, erg goed....
28 november 2016 Een aantal weken geleden hadden we de afspraak met de neuroloog i.v.m. de uitslag van de MRI en reden we in de ochtenduren richting...
16 november 2016 āVanavond eten we gewoon patatā, een uitspraak die in ons huis met regelmaat gezegd, gehoord en uitgevoerd wordt. Iets waar...
3 november 2016 Zomertijd verandert weer in wintertijd. Ik vraag me vaak af: āWaar blijft de tijd?ā.Hier is het inmiddels 5 jaar geleden dat de...
26 oktober 2016 Het was eind jaren negentig. Ik was al een aantal jaren met veel plezier werkzaam als fysiotherapeute in de kinderrevalidatie. Ik gaf...
13 oktober 2016 We zagen elkaar in 1997 voor het eerst. Henk werd aangenomen als planner in het revalidatie centrum waar ik al 3 jaren werkte. Henk...
2 oktober 2016 Vandaag is zoān dagā¦.Een baaldag! Grrrrrrrrr, ik wilde dat ik mezelf achter het behang kon plakken. Nee, ik wilde dat ik in mān...
23 september 2016 Sinds de hersentumor in ONS huis is komen wonen (september 2011), schrijf ik met regelmaat naar een groep familie, vrienden en...
Marit van Amerongen
Marit is trotse moeder van een lief gezond kind, dochter Sophie en een lief ziek kind, zoon Sem. Sem was 8 maanden oud toen er bij hem een hersentumor werd vastgesteld. Een opticus glioom. Helaas zonder behandel mogelijkheid, anders dan proberen de groei te remmen. We zijn nu ruim twee jaar verder...
Eindelijk, na 1,5 jaar chemokuren heeft Sem afgelopen woensdag de laatste kuur gehad. In 77 weken heeft hij 15 zware kuren gehad, 37 lichte kuren, 3...
3 januari 2018 December, de maand waarin ik toch altijd meer stil sta bij de maanden die voorbij zijn gevlogen. Een heel jaar en 3 maanden krijgt...
10 november 2017 Al vanaf zijn geboorte was Sem een flinke jongen met 56 cm en ruim 8 pond. Hollands welvaren en een stuk groter dan zijn zus met 50...
1 november 2017 Als je kind doodziek wordt, is er geen twijfel over mogelijk; het gezin gaat voor alles. De eerste twee weken na de diagnose kanker...
25 oktober 2017 Voor velen zal het gek klinken, maar ik ben gelukkig. Ik heb een lief gezond kindje en een lief ziek kindje, maar het houden van is...
18 oktober 2017 Een week na de operatie van Sem mochten we naar huis. Een groot litteken op zijn hoofdje rijker en met een bijgesteld toekomstbeeld....
11 oktober 2017 Het was de laatste week van mei in 2015, de week dat ons leven een totaal andere wending kreeg. Een wending die je nooit bedenkt als...
Swen de Vries Robles
Swen is fysiotherapeut en ontwaakte op 8 januari 2009 volledig bedlegerig en fysiek gezien tot praktisch niets in staat door een hersentumor. In tegenstelling tot de medische verwachtingen revalideerde hij en LIEP hij op 4 juli 2011 naar het altaar bij zijn huwelijk. Graag neemt Swen je mee in zijn gedachtegang omtrent zijn leven met een hersentumor, waarbij je nooit moet vergeten dat je niet alleen een lichaam hebt, maar ook je lichaam bent. Wat in zijn optiek dus de basis is van onze innerlijke zowel als uiterlijke kracht.
10 augustus 2020 Goed bedoelde adviezen Goed bedoelde adviezen Lieve allemaal, ik wens jullie stuk voor stuk veel succes, in de breedste zin van het...
17 februari 2020 Ontwaken De wonderen waren in mijn geval de wereld nog niet uit, na zes maanden niet gegeten te hebben door mijn slikproblemen, at...
5 november 2019 Je lijf weet, je brein vergeet Neuroplasticiteit duidt op de mogelijkheid tot veranderingen in de hersenen. Dat wij door middel...
27 oktober 2018 Klinische blik Na zeven maanden comateus te zijn geweest en bedlegerig - verliet ik het verpleegtehuis en werd voor onbepaalde tijd...
8 oktober 2018 Even voorstellen Ik zou graag van de gelegenheid gebruik maken om mij aan jullie voor te stellen. Mijn naam is Swen de Vries Robles en...
Subcategorieƫn
Blogs
Hier vind je onze bloggers.
Hersentumorpatienten, partners, ouders, vrienden die hun verhaal doen over wat een hersentumor met hun leven doet. Klik op hun naam om naar het blog te gaan.
Let op: over de inhoud van het geschrevenen van de bloggers dragen wij geen verantwoordelijkheid. Wel letten wij op de inhoud en taalgebruik.
Jouw naam
Wil jij ook blogger worden? Laat ons dan 5 van je laatste blogs lezen (max 500 woorden per blog), dan kijken wij of je bij de sfeer van onze pagina past en krijg je je eigen pagina. We plaatsen maximaal 1 blog per week.
Hillie Veenema
Zie hier de blogs van Hillie Veenema.
Hillie haar man Henk heeft sinds 2011 een hersentumor. Een pad met hindernissen, pieken en dalen. Een hele zoektocht. Wat Hillie ervaart? Dat het de kunst is om met de dag te leven, te genieten van de kleine dingen en vooral niet te verlangen naar wat was, wat nog gaat komen. We hebben geen invloed op uitslagen, wel op hoe we er mee omgaan. Hillie is 46 jaar en heeft twee zonen van 9 en 12 jaar oud.
Klaske Hofstee
Zie hier de blogs van Klaske Hofstee.
Klaske is de oprichter en voorzitter van Stichting STOPhersentumoren.nl. Ze is tevens mantelzorger van haar man, meervoudig hersentumorpatient Nico Faaij. Nico werd ziek in 2007, hij was toen 38 jaar oud en hun dochtertjes 1 en 3 jaar. Vanwege Nico zijn epilepsie en vermoeidheid heeft Klaske hun dochtertjes bijna alleen moeten opvoeden. De afgelopen jaren staat hun leven in het teken van de cognitieve achteruitgang.
Nico Faaij
Zie hier de blogs van Nico Faaij.
In 2007 kreeg Nico, toen 38 jaar oud, te horen dat hij een ongeneeslijke en onbehandelbare hersentumor had. Ondanks de onzekerheid van zijn bestaan blijft Nico ongeneeslijk optimistisch. Hij wil zijn dochters graag blijvend zien opgroeien. Nico heeft nu twee hersentumoren en een hersencyste en ondanks dat hij geen chemo- en radiotherpaie heeft kunnen krijgen geeft hij nooit op.
Marit van Amerongen
Zie hier de blogs van Marit van Amerongen.
Marit is trotse moeder van een lief gezond kind, dochter Sophie en een lief ziek kind, zoon Sem. Sem was 8 maanden oud toen er bij hem een hersentumor werd vastgesteld. Een opticus glioom. Helaas zonder behandel mogelijkheid, anders dan proberen de groei te remmen. We zijn nu twee jaar verder...
Wendy Smit
Wendy Smit
Zie hier de blogs van Wendy Smit.
Wendy Smit weet sinds 2017 dat ze een hersentumor heeft. Een epileptische aanval luidde het begin van haar nieuwe leven in. Wendy en haar man hebben twee pleegdochters die in hun gezin werden opgenomen toen de meisjes 4 jaar oud waren. Inmiddels zijn het al echte pubers. Wendy is 47 jaar en al 29 jaar getrouwd.
Jose van der Lugt
Jose van der Lugt
Zie hier de blogs van Jose van der Lugt.
Op 3 januari 2018 kreeg mijn man Tim (36) op zijn werk een epileptische aanval. Na een paar weken is er een hersentumor geconstateerd (oligodendroglioom). We zijn in een achtbaan gestapt en maken een rit waar we niet uit komen. Intussen probeer ik (JosƩ, 37) ons gezin (met 2 dochters, 3 en 6 jaar) draaiende te houden en alles zo geruisloos mogelijk te laten lopen.