Doneer nu qxif-angle-right

Algemene hersentumor informatie

Schokkend maar waar: ieder jaar weer krijgen duizend tot 1500 mensen in Nederland een kwaadaardige primaire hersentumor. Dat zijn om precies te zijn vier mensen per dag. Het is zelfs zo dat een hersentumor, na leukemie, de meest voorkomende vorm van kanker is bij kinderen tot twaalf jaar en jongvolwassenen. Helaas zorgt een hersentumor bij kinderen en jongvolwassenen voor het hoogste sterftecijfer.

Levensverwachting bij een hersentumor

algemene hersentumor informatie zoeken symptomen diagnose behandeling cijfersMinder dan 1 procent van de mensen overleeft een kwaadaardige hersentumor. De gemiddelde overlevingsduur, na diagnose van de meest snelgroeiende kwaadaardige en meest voorkomende hersentumor, is vijftien maanden. Voor patiënten met een langzaam groeiende kwaadaardige tumor ligt de gemiddelde levensverwachting op ongeveer zes jaar. De overlevingskansen van iemand met een hersentumor zijn veel lager dan bij andere kankersoorten. Dat is precies de reden waarom onderzoek naar hersentumoren zo noodzakelijk is. Hoe meer onderzoek we doen, hoe meer we kunnen praten over een overlevingskans in plaats van over een levensverwachting. Decennia lang is er bijna geen voortgang geboekt omdat er nauwelijks onderzoek werd gefinancierd naar hersentumoren. Wij zijn begeonnen met een enorme inhaalslag om de levensverwachting van hersentumorpatiënten recht te trekken met andere vormen van kanker.

Behandeling hersentumor

Hersenen zijn niet alleen een zeer complex, maar ook functioneel orgaan. Dit maakt dat vele behandelingsmethodes helaas niet toegepast kunnen worden op hersentumoren. Zo kunnen artsen vaak niet of niet volledig chirurgisch ingrijpen. Er zijn bovendien beperkingen ten aanzien van chemotherapie en radiotherapie. De bloed-hersenbarrière zorgt er namelijk voor dat veel chemisch-therapeutische stoffen slecht doordringen in het hersenweefsel. De behandeling van een kwaadaardige hersentumor is daarom tot nu toe vooral gericht op het zo lang mogelijk verlengen en verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt.
 

Meer informatie over hersentumoren?

Wil je meer weten over hersenen en hersentumoren? Het artikel "De anatomie van onze hersenen". legt jou meer uit over dit complexe orgaan. Ook vind je via de rechterkolom van deze pagina andere informatie over hersentumoren. Via onze krachtige zoekoptie "Snel vinden". vind je naast de informatie op onze site ook andere grote en betrouwbare informatiewebsites over hersentumoren.
 
 

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!

Hersentumormagazine

Hersentumormagazine voorkant