Chemotherapie bij een hersentumor
Wat is chemotherapie?
Chemotherapie, vaak afgekort als chemo, is de behandeling van kanker met antikankermedicijnen die cytostatica worden genoemd. Cytostatica's zijn medicijnen die als doel hebben de kankercellen, zoals een hersentumor, te doden dan wel de celdeling en daarmee de tumor groei te remmen. Daardoor kan de kanker genezen of kunnen tumoren kleiner worden. Chemotherapie is samen met een operatie en bestraling de meest gebruikte manier om kanker te behandelen.
Chemokuur en behandeling
Een chemotherapie behandeling bestaat uit een serie van behandelingen gevolgd door een rustperiode en dit geheel wordt een chemokuur genoemd. Een chemobehandeling bestaat vaak uit 4, 6 of 8 chemokoren.
Een chemotherapie wordt bij veel vormen van kanker middels een infuus in een ader (intraveneus) aan de patient toegediend hetgeen een paar minuten tot enkele dagen kan duren afhankelijk van de medicatie wat ook een combinatie van meerdere medicijnen kan zijn. Chemotherapie kan ook via een onderhuidse injectie of in tablet vorm gegeven worden. Verderop in dit artikel zullen we daar dieper op ingaan.
Vroeger speelde chemotherapie een kleinere rol bij de algemene behandeling van hersentumoren in vergelijking met andere kankers, omdat veel medicijnen voor chemotherapie waren niet in staat om door de bloed-hersenbarriĆØre te dringen om de hersenen binnen te gaan.
Sinds de 21e eeuw speelt chemotherapie een steeds grotere rol in de behandeling van hersentumoren, en is soms de enige behandeling voor een bepaalde soort hersentumor. Chemotherapie wordt bij een hersentumor in het algemeen het liefst ingezet in combinatie met bestralingstherapie en chirurgie, omdat dit het meeste resultaat geeft.
Hoe werkt chemotherapie?
Er zijn veel soorten chemotherapie. Traditionele chemotherapeutische medicijnen werken door de deling van tumorcellen te stoppen, waardoor de kans op tumorgroei van deze cellen afnemen. Andere chemotherapeutische middelen zorgen dat de tumorcellen gevoeliger zijn voor de effecten van bestralingstherapie.
Sommige nieuwere soorten chemotherapie zorgen ervoor dat bloedvaten niet groeien in de tumoren (anti-agiogenese), waardoor de tumoren van voedingsstoffen worden afgesloten met uithongering en zuurstoftekort als gevolg, waardoor de tumorcellen sterven. Andere nieuwe agenten doelwit specifieke eiwitten of genen in de tumorcellen, het vertragen van hun groei en / of waardoor ze vatbaarder worden voor andere medicijnen en / of bestralingstherapie.
Omdat verschillende chemotherapeutische middelen op verschillende manieren werken, verschillende worden vaak tegelijkertijd gegeven. Dit resulteert in verschillende soorten schade aan de tumorcellen, waardoor de kans groter wordt dat meer van de tumor wordt vernietigd of het voorkomen van de groei en verspreiding. Dit stelt artsen ook in staat om te geven geneesmiddelen met variƫrende bijwerkingen, zodat elke behandelingskuur eenvoudiger is aankunnen
Klik hier voor meer informatie: Vervolg chemotherapie
Om meer te lezen over:
Hoe worden chemotherapie geneesmiddelen gegeven?
- Orale chemotherapie
- Intraveneus (IV)
- Intra-arteriƫle
- Intrathecaal (in de cerebrospinale vloeistof)
- Directe anti-tumortherapie
Welke bijwerkingen zijn verbonden aan chemotherapie?
- Misselijkheid of braken
- Haaruitval
- Myelosuppressie
- Perifere neuropathie
- Gehoorverlies