Secundaire hersentumoren ookwel uitzaaiingen / metastasen van kanker genoemd

Secundaire hersentumoren, uitzaaiingen/metastasen van kanker

In het hoofd kunnen allerlei soorten gezwellen (= tumoren) voorkomen. In dit stuk gaat het alleen over tumoren die uitgaan van andere weefsels dan de hersenen, ofwel de Secundaire Hersentumor. De metatstasen, of wel uitzaaiingen van een primaire tumor elders in het lichaam.

Hersenmetastasen zijn uitzaaiingen in de hersenen van kanker die ergens anders in het lichaam is ontstaan.

secundaire hersentumor metastasen uitzaaiingen van kankerKanker begint meestal in een bepaald orgaan, bijvoorbeeld borstkanker in de borst en longkanker in de longen, en verspreidt zich via het bloed door het lichaam. Kankercellen stranden in de kleine bloedvaatjes van de hersenen en groeien uit tot tumoren die klachten kunnen veroorzaken. Hersenmetastasen komen nogal eens voor in de laatste levensfase van een patiënt met een ongeneeslijke vorm van kanker.

Tumoren die regelmatig aanleiding geven tot hersentumoren zijn borstkanker, longkanker en kwaadaardige huidkanker (melanoom). Maar in principe kunnen alle vormen van kanker uitzaaien naar de hersenen.

Hersenuitzaaiingen komen veel vaker voor dan primaire hersentumoren.

Soms is er maar 1 uitzaaiing in de hersenen en verder nergens anders, maar vaak zijn er meer uitzaaiingen: tweede derde van de patiënten met uitzaaiingen in de hersenen heeft meer dan 1 uitzaaiing in de hersenen 75% van de patiënten met uitzaaiingen in de hersenen heeft ook ergens anders in het lichaam uitzaaiingen

Welke soort kanker is de primaire kanker?

Bij uitzaaiingen is het belangrijk om te weten van welke soort kanker ze afkomstig zijn. Want de behandeling wordt afgestemd op die soort kankercellen. Bijvoorbeeld: de soort chemotherapie die iemand met borstkanker krijgt, kan ook uitzaaiingen van borstkanker in de hersenen behandelen.

Elke kanker kan uitzaaien naar de hersenen, maar bij bepaalde tumoren is er een duidelijke relatie tussen hersenuitzaaiingen en de kanker.

Meer informatie

Voor meer informatie over secundaire hersentumoren verwijzen we ook naar het artikel Uitzaaiingen / metastasen op hersentumoren.info

Voer actie

Maak gratis en binnen een paar minuten een totaal eigen actiepagina met betaalmodule aan.

Laat iedereen zien waar je voor gaat en begin online donaties te werven op www.STOPhet.nl

StopBrains STOPhet actie voor stophersentumoren hersentumor onderzoek

Lotgenoten contact

Het is fijn om met anderen te praten die in soort gelijke situaties zitten.

facebookicon

STOPhersentumoren.nl heeft daarvoor de grootste lotgenoten contact groep. Klik HIER om daartoe toegang te krijgen.

Blogs

Lees de verhalen van onze bloggers, mensen die allemaal iets te maken hebben met hersentumoren.

Wat maken zij mee?
Van patiënt tot naaste, van onderzoeker tot arts. Iedereen kan bloggen. Lees of blog je met ons mee?

Klik HIER om naar de bloggers toe te gaan.

   logo hersentumor blogger blogs stophersentumoren