22 oktober 2016

Is de dokter de baas?

"Wat denk je dat je hebt?" vraagt de chirurg aan Nico terwijl hij naar zijn polsen kijkt. Dat is een rare vraag. Immers Nico heeft niet een geneeskunde opleiding gehad, bovendien heeft hij niet de uitslag van het EMG ingezien. Waarom vraagt de arts de patiënt naar zijn mening? Dit heeft alles te maken met communicatie tussen deze twee partijen. Luisterde de patiënt vroeger braaf naar wat de dokter te zeggen had, tegenwoordig zijn de rollen niet meer zo duidelijk.

We horen veel geluiden dat de patiënten zoveel mondiger zijn geworden. Dat ze dankzij informatie op het internet steeds beter voorbereid zijn op een gesprek met de arts. Echter geneeskunde is meer dan alleen maar luisteren naar symptomen en vandaar uit een diagnose stellen. En wat als er niet goed wordt geluisterd of er is geen tijd om alles te vertellen? Dan moet je als patiënt wel zelf gaan dokteren.

Vorig jaar heb ik zelf ontdekt dat ik een gebroken botje in mijn voet had door simpelweg een oude röntgenfoto naast een nieuwe te leggen. Mijn eigen ontdekking was de ticket tot een second opinion en hier trof ik dan eindelijk een dokter aan die luisterend naar mijn verhaal kon horen wat ik zou moeten hebben. Een MRI zorgde voor de bevestiging. Wie heeft het voor het zeggen in de spreekkamer? Daar is makkelijk antwoord op te geven. Als het op een diagnose stellen aankomt is dat de arts. En als het op het ondergaan van een voorgestelde behandeling aankomt is dat de patiënt.

Toch blijkt het in de praktijk niet zo simpel. Op het moment dat de arts vraagt wat denk je zelf dat je hebt zet hij zijn eigen val open voor het stellen van een misdiagnose. Hoe vaak wordt er wel niet gezegd tegen een hersentumorpatiënt je hebt een burn-out voordat de diagnose hersentumor wordt uitgesproken? Deze misdiagnoses komen naar mijn mening niet door onkunde van de arts, maar omdat de arts niet stopt met luisteren naar symptomen, maar de patiënt vraagt naar een diagnose. Wat dit aangaat ben ik groot voorstander van het afnemen van bloed nog voor de eerste afspraak. Want wat er in het bloed af te lezen valt is zwart / wit. De bloedtesten om kanker te detecteren zullen in de toekomst zorgen voor snellere diagnoses en een behandeling op maat.

Het gekke is dat het helemaal niets nieuws is in de geneeskunde om een bloedtest af te nemen zonder de vraag van de arts "wat denk je dat je hebt? " De dierenarts doet dit zo ongeveer standaard. Bloed afnemen. Kijken of de vitale organen nog wel werken zoals het behoort. Zijn er te korten of juist te hoge waarden? Ook een röntgenfoto nemen bij je huisdier wordt zeer snel ingezet. De dierenarts laat zich met het stellen van de diagnose niet leiden met de vraag hoe de patiënt er over denkt. Hij checkt de feiten. Hij kan ook niet anders, dieren praten niet. En zo blijft de dierenarts de baas over de diagnose.


Voer actie

Maak gratis en binnen een paar minuten een totaal eigen actiepagina met betaalmodule aan.

Laat iedereen zien waar je voor gaat en begin online donaties te werven op www.STOPhet.nl

StopBrains STOPhet actie voor stophersentumoren hersentumor onderzoek

Lotgenoten contact

Het is fijn om met anderen te praten die in soort gelijke situaties zitten.

facebookicon

STOPhersentumoren.nl heeft daarvoor de grootste lotgenoten contact groep. Klik HIER om daartoe toegang te krijgen.

Blogs

Lees de verhalen van onze bloggers, mensen die allemaal iets te maken hebben met hersentumoren.

Wat maken zij mee?
Van patiënt tot naaste, van onderzoeker tot arts. Iedereen kan bloggen. Lees of blog je met ons mee?

Klik HIER om naar de bloggers toe te gaan.

   logo hersentumor blogger blogs stophersentumoren