6 oktober 2016

Kwaadslechte hersentumor

De meest voorkomende kwaadaardige hersentumor is ongeneeslijk. Hoe stop je de groei van een hersentumor? Door de ongeremde celdeling uit te schakelen. Vragen we ze op lieve toon om ons hoofd te verlaten? Nee, we bestrijden ze. We vernietigen ze. We willen deze kwaadaardige cellen dood. Net zoals we ratten bestrijden of onkruid bestrijden. Ons Nederlandse woord bestrijden wordt in het Engels vertaald naar “Fight” wat impliceert dat wij vechten tegen een hersentumor. Dat doen wij persoonlijk niet. Zwemmer Maarten Van der Weijden vertelde het ons zo nuchter: “Toen ik ziek werd heb ik zelf niet veel gedaan. Ik ben op een ziekenhuisbed gaan liggen, en onderging de behandelingen. Ik heb niet hoeven vechten, dat heb ik wel gedaan voor mijn gouden medaille”. Er wordt dus niet door de patiënt zelf gevochten tegen de kanker. Binnen in ons lichaam, buiten ons zicht en eigen invloed, vindt dit alles betekenende gevecht plaats.

In de NRC van 16 september 2016 konden we lezen dat wij genezen van kanker geen overwinning moeten noemen. Volgens oncoloog Dr. Schelto Kruijf gaat door te praten over “de strijd” de aandacht te veel uit naar de behandeling en te weinig naar de uitbehandelde eindfase. KWF directeur haalde op 23 september 2016 het artikel aan en schreef “Wij zijn ons zeer bewust van de impact van woorden die we gebruiken en kiezen om die reden niet voor ‘oorlogstaal”.

Hoe moeten we het dan noemen? We herstellen de kapotte cellen die woekeren niet. We willen nu juist dood en verderf saaien in deze ongeremde weefselgroei. Het behandelingsplan is de strategie. Het is toch de bedoeling dat (overgebleven) kankercellen zodanige stralingsschade oplopen bij radiotherapie dat ze niet kunnen overleven en dus dood gaan. Net als een nucleaire oorlog. En het chemische goedje bij chemotherapie? Dat is echt gewoon puur gif en heeft alleen vernietiging in de zin. En waar valt de innerlijke strijd onder? De strijd om te accepteren dat je ziek bent, dat je patiënt bent, dat je dood gaat? Is dat geen gevecht? Hoe krijg je berusting in het ziek zijn, in de uitval van functies, in het doodgaan? Je kunt niet even simpelweg een knop omzetten. Het is een enorm gevecht met jezelf. Hoe ga je om met je complicaties? Motorische problemen, cognitieve achteruitgang, energiegebrek, lusteloosheid, somberheid? Zonder morren accepteren? Nee, ik vind het te kort door de bocht om niet te praten over vechten. En om geen oorlogstaal te gebruiken.

We zijn niet bezig met een opruiming van onze bovenkamer, net zoals dat hersenkanker helemaal niet kwaadaardig is, maar kwaadslecht. Wij hebben al 9 jaar een terrorist in huis die elk moment kan toeslaan. En wij zullen hem tot het uiterste bevechten met welk bestrijdingsmiddel dan ook. En als die rotzak dan ooit de strijd van Nico wint, dan zullen we nederig zeggen dat Nico de strijd heeft verloren. Maar tot die tijd maken we ons kwaad en gaan we zeker geen aardige dingen zeggen over de behandeling van (hersen)kanker. Je zal het in je hoofd hebben.

Voer actie

Maak gratis en binnen een paar minuten een totaal eigen actiepagina met betaalmodule aan.

Laat iedereen zien waar je voor gaat en begin online donaties te werven op www.STOPhet.nl

StopBrains STOPhet actie voor stophersentumoren hersentumor onderzoek

Lotgenoten contact

Het is fijn om met anderen te praten die in soort gelijke situaties zitten.

facebookicon

STOPhersentumoren.nl heeft daarvoor de grootste lotgenoten contact groep. Klik HIER om daartoe toegang te krijgen.

Blogs

Lees de verhalen van onze bloggers, mensen die allemaal iets te maken hebben met hersentumoren.

Wat maken zij mee?
Van patiënt tot naaste, van onderzoeker tot arts. Iedereen kan bloggen. Lees of blog je met ons mee?

Klik HIER om naar de bloggers toe te gaan.

   logo hersentumor blogger blogs stophersentumoren