2 september 2017

Op de rem

De huisarts was resoluut: "Klaske, je moet de stress reduceren in je leven. Zo steven je af op een burnout". "Prima," zeg ik met een glimlach," dan ga ik scheiden. Is de stress in 1x gereduceerd tot 0" De huisarts kijkt mij verschrikt met grote ogen vragend aan.

Als kanker in je leven komt gaat je leven op de rem. Je moet je vanaf dat moment volledig focussen op het ziek zijn. Als de ziekte dan ook nog ongeneeslijk en onbehandelbaar is, kun je nooit meer het leven ten volle beleven. De vrijheid van keuzes maken is weg, je moet altijd rekening houden met de gevolgen van het hebben van de kanker, van de complicaties en de emoties er omheen. En vrijheid van keuzes wordt nu juist gezien als een van de voorwaarden om je gelukkig te voelen.

Na de diagnose zijn mensen alleen maar aan het regelen en rennen. Partners praten vaak wel met elkaar, maar ieder heeft zijn eigen weg in het kankerproces. De een gaat dood. De ander blijft leven. Daardoor kunnen ze uit elkaar groeien. Als zoiets drie maanden duurt, kun je dat wel opbrengen. Maar als het zich jaren voortsleept, raak jij en je relatie uitgeput.'

Bij elke belangrijke gebeurtenis en elk feest denk je dat het waarschijnlijk de laatste keer is dat je dat meemaakt. Het is ook niet vreemd als je geen voorstelling kunt maken van de periode die voor je ligt. Niemand weet hoe de hersenkanker zich ontwikkelt. Het is in alle opzichten een onzekere tijd. Hoe kun je ooit weer de regie pakken over je eigen leven? Wat doen dromen en ambities er nu toe? Welke acties pak je niet op omdat je op de rem staat? Of omdat anderen op jouw rem gaan staan? Je hele leven verandert en toch gaat het niet over jou. Als partner zit je erbij. En toch zit je op elkaars lip. Nico is door zijn ziek zijn 20 jaar eerder thuis komen te zitten dan dat hij met zijn 67 met pensioen zou gaan.

Gezond zijn is écht belangrijk in het leven. Dat weet je als je ziek wordt, maar gelukkig zijn is nog veel belangrijker. Je kunt namelijk ook gelukkig zijn tijdens ziekte. Maar hoe wordt of blijf je gelukkig naast iemand die ernstig ziek is? Kan ik wel plezier hebben als Nico dat niet heeft? Als ik tijd voor mezelf neem, doe ik dan het verkeerde voor hem?"

De huisarts vraagt op rustige toon: "Wil je dat echt Klaske, een scheiding?". Ik zeg lachend: "Nee, natuurlijk niet.” Het gesprek is weer afgerond. De huisarts doet niets. Het is mijn stress. Niet die van hem. Ik loop weer naar huis en een stemmetje fluistert in mijn oor: “ doorzetten Klaske."

De komende week probeer ik maar weer de belemmeringen van mijn leven ook met Nico door te nemen. Zodat we wederom samen bepalen wat de coördinaten zijn waar we heen willen. Spanning en stress komen niet zozeer door de kanker, maar door hoe je omgaat met de nieuw ontstane situaties. Kanker is veel meer dan een gevecht op leven en dood. En er zijn geen simpele oplossingen. Je hele leven komt in een roller coaster terecht en de stress is af en toe ondraaglijk. Het is 13:00 uur. De kinderen zijn nog op school, Nico slaapt, ik spring in een warm bad met een heerlijk geurtje. Even de rem er op.

 

 

Voer actie

Maak gratis en binnen een paar minuten een totaal eigen actiepagina met betaalmodule aan.

Laat iedereen zien waar je voor gaat en begin online donaties te werven op www.STOPhet.nl

StopBrains STOPhet actie voor stophersentumoren hersentumor onderzoek

Lotgenoten contact

Het is fijn om met anderen te praten die in soort gelijke situaties zitten.

facebookicon

STOPhersentumoren.nl heeft daarvoor de grootste lotgenoten contact groep. Klik HIER om daartoe toegang te krijgen.

Blogs

Lees de verhalen van onze bloggers, mensen die allemaal iets te maken hebben met hersentumoren.

Wat maken zij mee?
Van patiënt tot naaste, van onderzoeker tot arts. Iedereen kan bloggen. Lees of blog je met ons mee?

Klik HIER om naar de bloggers toe te gaan.

   logo hersentumor blogger blogs stophersentumoren