28 december 2016

Oud en nieuw

Hoe vaak glipt de gedachte wel niet bij je binnen? Ik wil mijn oude partner terug, mijn oude leven. Gewoon zorgen vrij zijn. Zonder ellende zijn. Als partner ben je co-patiënt. Jij bent dan wel niet ziek, maar je hebt veelal even veel zorgen, stress, angst en depressieve gevoelens als je partner. Een dag of een week zonder hersentumor ellende. Het is niet voor te stellen als je er midden in zit. Afgelopen maand had ik twee gesprekken met de mantelzorg vrijwilligers uit mijn dorp. Gesprekken waarbij mijn halve woord al volledig begrepen werd. Maar gesprekken die ook heel confronterend waren. Juist omdat zij zo goed begrijpen waar ik midden in leef. Op de vraag hoe of ze mij kunnen helpen kon ik geen antwoord geven. Wat ik doe aan ontspannen? In bad zitten, boek lezen, allerlei dingen waarmee ik toch nog thuis ben en op kan letten. Ik weet al niet eens meer wat mijn oude leven was.

"Mijn partner is mijn partner niet meer" is een bekende uitspraak. Je oude partner voor diagnose en je nieuwe partner na diagnose. Zo verschillend, maar toch dezelfde. Nog niet lang geleden werd er veelal gezegd tegen de partner; "wees blij dat je je partner nog hebt", maar door het boek "Komt een vrouw bij de dokter" zijn relatieproblemen tussen stellen met een langdurige chronische ziekte uit de taboesfeer gekomen. Het heeft gezorgd voor meer empathie en begrip. Een ernstige ziekte heeft dus niet alleen effect op de patiënt zelf. Een zieke partner kan voor een gezonde partner dus heel moeilijk zijn. Die draagt niet alleen de zorg voor een doodzieke partner, maar vaak ook voor het huishouden en de eventuele kinderen. Iets wat niet alleen stress bezorgt, maar wat vaak ook zorgt voor angst en verdriet.

Als partner ben je de man of vrouw waar je verliefd op bent geworden kwijt. Het gelijkwaardig zijn aan elkaar is weg. Naast de zorgen en het verzorgen is er grote kans dat je grote liefde komt te overlijden. Hiervoor bouw je vaak al een emotionele zelfbescherming in. Er kruipt een soort afstand nemen van elkaar in de relatie. Ieder bezig met het eigen rouwproces. Een beider ontwikkeling van de eigen persoonlijkheid zorgt dat niet alleen de patiënt veranderd als mens, maar de hele relatie, ook jijzelf.

Een verandering in de relatie is niet altijd negatief. Het is de liefde voor de partner die ervoor zorgt dat mantelzorgers bij hun partner blijven. De liefde biedt troost om voor de partner te kunnen zorgen. Verscheidene mantelzorgers geven aan dat zij ook nog veel liefde terugkrijgen van de partner. Hier is het niet anders. Onze relatie is ook anders geworden. Veel intenser. Ons oude leven is zoek, maar ons nieuwe leven is ook mooi. Ik ben nog steeds de vrouw van Nico. Wij proberen niet te vaak achteruit te kijken en ook niet te ver vooruit. Daar ligt de pijn in dit ziekte proces. We leven zoveel mogelijk bij de dag. Iedere dag is een nieuwe. We hebben elkaar nog en we gaan het nieuwe jaar in met goede moed nog meer tijd met elkaar te mogen doorbrengen.

Wat is de een zonder de ander? Oud of nieuw.

Een vredig, warm en vriendschapvol 2017 toegewenst voor iedereen die met hersentumor ellende te maken heeft (gehad).

Knuffel X
Klaske

Voer actie

Maak gratis en binnen een paar minuten een totaal eigen actiepagina met betaalmodule aan.

Laat iedereen zien waar je voor gaat en begin online donaties te werven op www.STOPhet.nl

StopBrains STOPhet actie voor stophersentumoren hersentumor onderzoek

Lotgenoten contact

Het is fijn om met anderen te praten die in soort gelijke situaties zitten.

facebookicon

STOPhersentumoren.nl heeft daarvoor de grootste lotgenoten contact groep. Klik HIER om daartoe toegang te krijgen.

Blogs

Lees de verhalen van onze bloggers, mensen die allemaal iets te maken hebben met hersentumoren.

Wat maken zij mee?
Van patiënt tot naaste, van onderzoeker tot arts. Iedereen kan bloggen. Lees of blog je met ons mee?

Klik HIER om naar de bloggers toe te gaan.

   logo hersentumor blogger blogs stophersentumoren