14 juli 2017

Pluk de week

Als iemand ernstig ziek is zegt men al snel; 'Pluk de dag'. Een zinnetje wat afgeleid is van het Latijnse 'Carpe Diem' wat 'Geniet van de dag' betekent. Men wil dus je toe wensen dat je van iedere dag geniet, omdat door de ziekte het leven wordt bekort. De bucketlist komt dan ook al snel in zicht. Alle wensen en bezigheden die je voor je dood zou willen hebben gedaan worden hier op geschreven.

Maar is het realistisch om iedere dag te leven als of het je laatste is? Om iedere dag het maximale eruit te halen wat er in zit? Kun je nog genieten van het leven als je haast hebt? Als de tijd je op de hielen zit? De wens wordt je bijna als verplichting opgelegd.

Toen Nico zijn diagnose kreeg vertelde de bedrijfsarts dat hij de eerste drie maanden maar goed van zijn kinderen moest gaan genieten. Neem het er van van zijn advies. Daarna zouden ze wel zien hoe en wanneer hij weer naar zijn werk zou gaan. Alleen Nico wilde gewoon weer naar zijn werk. Hij was de dag na de diagnose niet zieker dan de dag voor de diagnose. Thuis zitten is niet zijn ding, dan ga je piekeren en malen, helemaal met de kinderen erbij, toen 1 en 3 jaar oud. Dus een week na de diagnose ging Nico weer fulltime werken. Iedereen vond hem heel sterk.

Nico was echter juist heel realistisch. Hij had een diagnose gekregen van nog 5-10 jaar te leven, met 33% kans dat omdat ze geen biopt hadden gemaakt dat deze diagnose fout was en hij alsnog een zeer agressieve tumor had en het eerste jaar niet door zou komen. Nou, zei hij nuchter, ik kan niet 5-10 jaar de dag plukken. Er moet brood op de plank, dus ik ga aan de slag. Dat is makkelijker nu dan als ik 3 maanden of nog langer er tussen uit ben geweest.

Hoe je met je problemen om gaat laat zien of je veerkracht hebt. Veerkracht maakt dat je sterk bent. Veerkracht wordt je door het leven aangeleerd. Door wat je meemaakt en hoe je hier doorheen komt. De benzine voor deze veerkracht zit hem echter niet alleen in een optimistisch en opgeruimd karakter. Je hebt er ook energie voor nodig. En laat er nu juist van die energie veel opgesoupeerd worden als je ernstig ziek bent.

Nico was toen hij terug ging naar zijn werk niet heel ernstig ziek. Hij had wel gehoord dat hij het was, maar lichamelijk was hij dit nog lang niet. Hij toonde veel veerkracht, omdat hij nog al zijn energie had en het nodige al had meegemaakt in zijn leven. Tegenwoordig is het wel anders met zijn energie en veerkracht. Na 10 jaar steeds meer afscheid moeten nemen van deeltjes van zijn leven plukken wij niet meer de dagen. Dat is veel te intensief. Dat houdt niemand vol, zeker niet als je echt ernstig ziek bent en moet leven met lichamelijke en geestelijke ongemakken. Wij plukken de week. Dat is veel overzichtelijker. Je kunt je energie beter verdelen en je raakt niet in de stress omdat er dagen zijn dat je moet bijtanken.

Voer actie

Maak gratis en binnen een paar minuten een totaal eigen actiepagina met betaalmodule aan.

Laat iedereen zien waar je voor gaat en begin online donaties te werven op www.STOPhet.nl

StopBrains STOPhet actie voor stophersentumoren hersentumor onderzoek

Lotgenoten contact

Het is fijn om met anderen te praten die in soort gelijke situaties zitten.

facebookicon

STOPhersentumoren.nl heeft daarvoor de grootste lotgenoten contact groep. Klik HIER om daartoe toegang te krijgen.

Blogs

Lees de verhalen van onze bloggers, mensen die allemaal iets te maken hebben met hersentumoren.

Wat maken zij mee?
Van patiënt tot naaste, van onderzoeker tot arts. Iedereen kan bloggen. Lees of blog je met ons mee?

Klik HIER om naar de bloggers toe te gaan.

   logo hersentumor blogger blogs stophersentumoren