11 november 2016

Warme mantelzorg

De dag dat je er achter komt dat je mantelzorger bent is ver na de diagnose van de ernstige ziekte van je dierbare. Ik werd er twee jaar geleden door mijn nichtje op gewezen. Of zij mij mocht interviewen hoe het is om mantelzorger te zijn. In eerste instantie wilde ik antwoorden dat ik geen mantelzorger ben, want het hebben van een zieke partner is “gewoon” onderdeel van mijn leven. Echter mijn nichtje had gelijk.

Veel van wat je doet als mantelzorger is ook niet zichtbaar, je loopt niet in een verpleegsterjurk. Veel mensen weten dan ook niet hoe het is om mantelzorger te zijn. Als je mantelzorgers vraagt wat het zorgen voor hen betekent leer je al snel dat langdurig zorgen voor een chronisch zieke persoon het leven van de verzorger intensief verandert. Door jouw hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en deelnemen aan de samenleving. Vaak kost deze hulp zoveel tijd, dat dit ten koste gaat van de eigen zelfzorg tijd. Heel stilletjes sluipt het erin. Neemt de zorg steeds meer van jou. Het is heel moeilijk als mantelverzorger om de grenzen van loslaten of verzorgen te bepalen.

Als jonge moeder, onze kinderen waren 1 en 3 jaar oud toen Nico ziek werd, zat ik volledig in de verzorgmodes. Ik herinner mij die eerste jaren als tropenjaren. De verzorging van de huishouding, de verbouwing van ons huis en de opvoeding van onze meisjes rustte volledig op mijn schouders. Ik had totaal geen tijd voor mijzelf of mijn hobby's. De enige boeken die ik in die tijd las waren kinderboeken en hersentumoronderzoeken.

Wij zijn nu negen jaar verder. Ik merk dat ik meer tijd voor mijzelf heb gekregen. Zorgen voor en om Nico is nog meer onderdeel geworden van mijn leven en put mij door de stabiele situatie niet meer zo uit. Echter de laatste jaren zijn zo intensief geweest dat mijn eigen gezondheid achteruit is gegaan. Het is zaak met een ernstig zieke partner blijvend op je zelf te passen. Anders red je het niet.

Overbelasting ligt op de loer. Het niet genoeg voor jezelf zorgen ontneemt langzaam je energie. Een burnout staat achter de deur, want naast de lijfelijke zorg staan nu juist bij de echte mantelzorger de grote zorgen centraal. Hoe gaat het verder met de aftakeling? Krijgen we te zijner tijd wel de hulp die er nodig is, hoe zal het financieel gaan, lukt thuis blijven verzorgen tot het eind wel? Hoe red ik het als mijn partner er niet meer is? Dat zijn echte mantelzorgen. En deze vragen onderscheiden ook de mantelzorgers van gewone hulp.

Mantelzorgen is niet iedere dag de hond van de buurvrouw uitlaten, of iedere woensdag en vrijdag een kopje thee drinken met mijnheer van Dam. Het is zelfs niet je bejaarde ouders het verzorgingshuis in helpen. Mantelzorg is naast verzorgen zelf grote zorgen hebben over hoe het leven van jou en je dierbare(n) nu verder moet. Het zijn nu juist deze mantelzorgers die je hier meestal niet over hoort. Voor deze mantelzorgers is de dag van de mantelzorg er. Zonder jullie intensieve zorg zou het voor jullie dierbare een stuk minder leefbaar zijn. Dank jullie wel voor de nimmer aflatende steun. Voor de warme mantel door jullie zorg.

Voer actie

Maak gratis en binnen een paar minuten een totaal eigen actiepagina met betaalmodule aan.

Laat iedereen zien waar je voor gaat en begin online donaties te werven op www.STOPhet.nl

StopBrains STOPhet actie voor stophersentumoren hersentumor onderzoek

Lotgenoten contact

Het is fijn om met anderen te praten die in soort gelijke situaties zitten.

facebookicon

STOPhersentumoren.nl heeft daarvoor de grootste lotgenoten contact groep. Klik HIER om daartoe toegang te krijgen.

Blogs

Lees de verhalen van onze bloggers, mensen die allemaal iets te maken hebben met hersentumoren.

Wat maken zij mee?
Van patiënt tot naaste, van onderzoeker tot arts. Iedereen kan bloggen. Lees of blog je met ons mee?

Klik HIER om naar de bloggers toe te gaan.

   logo hersentumor blogger blogs stophersentumoren