Doneer nu qxif-angle-right

2021 nieuws

STOPhersentumoren nieuws update

Van 30 oktober tot en met 6 november is het de internationale hersentumorweek.Een week waarin over de hele wereld er extra aandacht is voor de problematiek rondom hersentumoren.
Wij houden deze week een online collecte via https://stophersentumoren.digicollect.nl/
Word jij ook een van onze online collectanten? Help ons om deze week tot een succes te maken.
Maak je collectebus aan en begin al vast. Samen verschil maken. Het kan! 🧠 🔬

STOPhersentumoren nieuws update

Op 22 september 2021 is na verdediging van zijn proefschrift Platelet Diagnostics cum laude geslaagd Nik Sol, voor het behalen van de doktersgraad.

VUmc CCA - Nik Sol onderzocht hoe je kanker kunt opsporen in één buisje bloed en met name of je ook hersentumoren kunt opsporen in het bloed. Het antwoord is: JA!

 

 

STOPhersentumoren nieuws updateBron: The IBTA.org

Noa Faaij koos voor haar Profiel werkstuk (PWS) voor het examenjaar VWO een onderzoek over stress bij hersentumorpatiënten. Iets waar ze dagelijks thuis mee te maken heeft. Haar vader Nico Faaij is sinds Noa haar prille jeugd al patiënt van een kwaadaardige hersentumor en worstelt iedere dag met zijn niet aangeboren hersenletsel (NAH) en stress. De schoolmentor waardeerde haar PWS met een 10 en nu staat haar werk te lezen in het magazine van de Internationale overkoepelende Hersentumorvereniging www.TheIBTA.org.

STOPhersentumoren nieuws updateOp social media doet de Britse band UB40 de mededeling dat Brian David Travers (62) gisteravond is overleden in het bijzijn van zijn familie na een heroïsche strijd tegen zijn hersenkanker.

STOPhersentumoren nieuws updateBron: ScienceDaily.com

Onderzoekers zeggen dat het 3D printen van een hersentumor een veel snellere voorspelling van de beste behandelingen voor patiënten mogelijk zal maken, omdat het model alle componenten van de kwaadaardige tumor bevatten. Hierdoor zal de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en de ontdekking van nieuwe medicamenteuze doelen versnellen.

STOPhersentumoren nieuws updateBron: Washington Univeristy School of Medicine

Onderzoekers hebben een deep learning MRI-model ontwikkeld waarmee een hersentumor kan worden geclassificeerd als een van de zes meest voorkomende typen hersentumoren, met behulp van een enkele D3 MRI-scan.


1 augustus 2021

StressPWS

Project call: Increasing the survival rate for ependymoma's (A & B) in children.

--- Cut-off date 30 September 2021 - 5 PM ---

STOPhersentumoren nieuws update

Op 26 juli was de 13e editie van de 3bergentocht. Deze benefiettocht doet ieder jaar een berg uit de Tour de France aan. Dit jaar was het de Col d'Izoard. De deelnemers konden ruim 78.000,- euro aan Stichting STOPhersentumoren.nl overhandigen voor hersentumoronderzoek.

STOPhersentumoren nieuws updateBron: Amsterdam UMC

Met een urine- of bloedtest checken of een hersentumor terugkomt? Mogelijk is dat in de toekomst voor patiënten de vervanging van de gebruikelijke driemaandelijkse MRI-scans. Onderzoekers van Amsterdam UMC en de universiteit van Cambridge ontwikkelden een tweetal testen hiervoor. Hun bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke blad EMBO Molecular Medicine.

STOPhersentumoren nieuws updateBron: Braintumor.org

In de herfst verwacht de WHO de nieuwe update van de leden van de International Society of Neuropathholgy klaar te hebben. Nauwkeurigere classificaties leiden tot betere diagnoses voor patiënten. Betere diagnoses kunnen leiden tot nauwkeuriger schattingen van de prognose en het voorspellen van hoe een tumor zich gaat "dragen" of reageren op de behandeling, Wat gaat er veranderen?

Ibta stophersentumorenWij werken als stichting STOPhersentumoren.nl nauw samen met de International Brain Tumour Alliance (IBTA) een organisatie waarvan wij één van de corporate financiers zijn. De IBTA heeft in 2020 een enquête gehouden en verspreid onder 120 hersentumorfondsen en non-profit organisaties over de gehele wereld. Dit willen we in 2021 graag herhalen. Helpen jullie weer mee? 

STOPhersentumoren nieuws updateBron:  Oogtv.nl

Vânia Correia de Aguiar, onderzoekster bij de Rijks Universiteit van Groningen, ontvangt 800.000,- euro voor onderzoek naar de taalontwikkeling bij kinderen die een hersentumor hebben gehad.

STOPhersentumoren nieuws updateVandaag staan we even stil bij...... Geertje Kessels. Het is 10 jaar geleden dat Geertje uit het leven werd gehaald door een hersentumor. Geertje mocht maar 27 jaar oud worden.  

STOPhersentumoren nieuws updateBron: ScienceDaily.com

Kwaadaardige hersentumoren graad 4 zijn niet te genezen. Patiënten leven gemiddeld tot 15 maanden na diagnose, waarbij minder dan 10% van de patiënten langer dan vijf jaar overleeft.

STOPhersentumoren nieuws updateBron: NZherald.co.nz

De potentieel dodelijke hersentumor van een klein meisje bleef bijna zes maanden onopgemerkt, ondanks het feit dat haar ouders de artsen herhaaldelijk smeekten om verder onderzoek. Gisteren heeft de familie een grote verontschuldiging gekregen van het County Manukau District Health Board nadat de gezondheidswaakhond van Australië, de Health and Disability Commission (HDC), fouten in de zorg van het meisje had gevonden.

UMC Utrecht krijgt 5000 euro voor hersentumoronderzoek.

Nieuwe cheque UMCU STOPhersentumoren.nl

Familie Klarenbeek heeft hun verdriet na het verlies van (O)ma Corrie omgezet in kracht en hoop. Ze willen dat er snel betere behandelingen komen naar kwaadaardige hersentumoren, zodat niemand meer hoeft mee te maken wat zij moesten meemaken. Voor de crematie hebben ze in plaats van bloemen gevraagd om een donatie voor onderzoek, dat had mevrouw Klarenbeek graag zo gewild.

STOPhersentumoren nieuws updateFoto: Paul Mariner © @IpswichTown

Paul Mariner, een oud-spits van Ipswich Town en de Engelse nationale ploeg, is vrijdag op 68-jarige leeftijd overleden na een korte strijd tegen hersenkanker. 

STOPhersentumoren nieuws updateBron: ScienceDaily.com

Onderzoekers van de Universiteit van Uppsala hebben bij hersenkankerpatiënten in de buurt van de tumor lymfeklierachtige structuren ontdekt, waar immuuncellen kunnen worden geactiveerd om de tumor aan te vallen. Ze ontdekten ook dat immunotherapie de vorming van deze structuren in een muismodel verbeterde. Nu nog dit onderzoek naar de patiënt krijgen.

STOPhersentumoren nieuws updateBron: RTL - Hart van Nederland

Jan Pennings, winnaar van het eerste seizoen van LEGO Masters, is op 31-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn ex-partner en mede-winnaar Lola Nouwens weten via Instagram. "Intens verdrietig en vooral onwerkelijk."

lvcOnze voorzitter Klaske Hofstee is altijd op zoek naar subsidiemogelijkheden en heeft een mooie subsidie gekregen van € 21.000 voor ons onderzoek naar wat de invloed is van zwangerschapshormonen bij zwangeren met een langzaam groeiende hersentumor. Door deze donatie is het voor ons mogelijk gemaakt om dit onderzoek uit te gaan voeren. Wij ontvangen deze subsidie van het Dr. C.J. Vaillant Fonds en zijn hun zeer erkentelijk met deze steun.

17 februari 2021

StressPWS

Project call: What is the effect of stress reduction on a brain tumour patients length of life?

--- Cut-off date 30 Oktober 2021 - 5 PM ---

3FE14587 C221 40F5 A91C DAD4CB1E502BWe ontvingen dit jaar van VWO 6  leerling Noa Faaij (16 jaar) een profielwerkstuk wat universitair niveau aantikt. Door haar eigen ervaringen met haar vader, die een kwaadaardige hersentumor heeft, wilde Noa voor haar eindexamenopdracht iets doen met stress en hersentumorpatiënten. Haar vader krijgt snel stress van allerlei situaties. Waardoor komt deze stress en wat kun je er aan doen waren Noa haar gedachten. Maar ook, stel dat we de stress kunnen verminderen, heeft de hersentumorpatiënt dan naast een betere kwaliteit van leven ook een langer leven?