1000 euro mogen ontvangen van Roadtrips.nu

roadtripsnuWat een fantastische cheque mocht Michal de Vlugt namens STOPhersentumoren.nl in ontvangst nemen van organisator Joep Palstra na de Business Roadtrip afgelopen zondag 10 september.

"Omdat het belangrijk is om samen te zorgen voor onze naasten, die door hun ziekte niet meer mogen autorijden. Dat hun toekomst versneld mag verbeteren door meer onderzoek naar hun vernietigende ziekte."

Dank aan Joep Palstra, organisatie, vrijwilligers en deelnemers van Roadtrips.nu

Vooronderzoek van Stichting STOPhersentumoren.nl zorgt voor vervolgsubsidie van 1,75 miljoen

WINDOW-consortium krijgt 1,75 miljoen euro voor onderzoek naar combinatie therapieën tegen hersenkanker
Het Nederlandse/Britse WINDOW-consortium krijgt een subsidie ​​van 1,75 miljoen euro van de Brain Tumor Charity (UK) voor preklinisch onderzoek naar de hersentumor glioblastoma. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door investeringen door de Stichting STOPhersentumoren.nl. Het WINDOW consortium is opgezet om meer effectieve combinatie therapieën te genereren tegen deze dodelijke hersentumor. Het innovatieve van dit onderzoek is om verschillende klonale populaties binnen een hersentumor te behandelen met combinatietherapie.
Onderzoeker Bart Westerman (Hersentumorcentrum Amsterdam, VUmc): “Met deze subsidie ​​starten we een aanval op deze dodelijke ziekte. We proberen klinisch goedgekeurde geneesmiddelen zo goed mogelijk af te stemmen op de zwaktes van de tumor en streven ernaar de bevindingen in de toekomst te vertalen naar klinische oplossingen."

Glioblastoma is de meest voorkomende en kwaadaardige vorm van hersenkanker en wordt meestal gediagnosticeerd rond het 60ste levensjaar. In het Verenigd Koninkrijk / Nederland worden per jaar ongeveer 3.200 patiënten gediagnosticeerd met deze ziekte. Ondanks verbeterde kennis over de genetische oorzaken, is de ziekte nog ongeneeslijk. Met de momenteel beschikbare behandelingen is de gemiddelde overleving ongeveer 12 maanden. Een deel van de slechte prognose wordt veroorzaakt door tumor heterogeniteit: verschillende delen van de tumor hebben verschillende eigenschappen en reageren anders op therapie. Als gevolg daarvan kan een bepaalde behandeling sommige tumorcellen doden, terwijl anderen blijven groeien.

WINDOWteamDe onderzoekers binnen het consortium denken nu een oplossing voor dit probleem te hebben door de koppeling te onderzoeken tussen intra-tumor moleculaire heterogeniteit en de effectiviteit van medicijncombinaties. Glioblastomacellen van individuele patiënten worden gekweekt in het laboratorium van Colin Watts in Addenbrooke's Hospital, University of Cambridge. Deze worden doorgestuurd naar het VU-Universitair Medisch Centrum in Amsterdam voor behandeling met 100 combinaties van geneesmiddelen om geneesmiddelcombinaties te identificeren met brede klinische toepasbaarheid, terwijl de specificiteit voor cellulaire subtypes wordt behouden. Drugscombinaties die effectief zijn in een kweekschaal zullen ook in vivo getest worden in Amsterdam. De meest beloftevolle behandelingen zullen worden verspreid als de Glioblastoma Drug Bank door IOTA Pharmaceuticals, onder leiding van David Bailey en Fredrik Svensson in Cambridge. In verdere studies zal Emmanouil Metzakopian's team van het Sanger Institute (UK) nieuwe CRISPR-Cas9 genoom-editingstechnologie gebruiken om nieuwe mechanismen te identificeren die bijdragen tot resistentie tegen effectieve combinatietherapieën.

De oprichting van een dergelijke geïntegreerde aanpak voor effectieve behandeling zal de ontwikkeling van nieuwe combinatietherapieën versnellen om glioblastoma in de toekomst beter te kunnen behandelen. Bart Westerman reageert: "Onze strategie geeft de mogelijkheid om kanker vanuit een cellulair perspectief bestrijden. Nieuwe medicijntherapieën die afkomstig zijn uit de immunotherapie zullen de WINDOW-aanpak verder aanvullen ".

Het WINDOW-consortium bestaat uit teams onder leiding van de Nederlandse onderzoekers Bart Westerman en Tom Würdinger (Hersentumorcentrum Amsterdam, Cancer Center Amsterdam, VUmc) en Cambridge, het Verenigd Koninkrijk, onderzoekers Colin Watts (Addenbrooke's Hospital, Cambridge University), Emmanouil Metzakopian (Sanger Institute) en David Bailey en Fredrik Svensson (IOTA Pharmaceuticals Ltd).

Meer informatie over WINDOW is beschikbaar via www.window.net.in.

Klaske Hofstee is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

KO592017Voorzitter van Stichting STOPhersentumoren.nl, mevrouw Klaske Hofstee uit Driebergen, heeft dinsdagavond 5 september 2017 een Koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen door burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De uitreiking was tijdens het 10-jarig jubileum van Stichting STOPhersentumoren.nl.

Hofstee is sinds 2007 oprichter en voorzitter van Stichting STOPhersentumoren.nl. De stichting behoort na tien jaar tot de grootste financiers van neuro-oncologisch onderzoek in Nederland. Zij helpt met het financieren van vooronderzoek het goed opzetten van grote gerandomiseerde wetenschappelijke onderzoeken naar hersentumoren.

Haar verdiensten hebben zowel een nationale, internationale als mondiale uitstraling. Niet alleen is het werk wat zij verricht goed voor de Nederlandse hersentumorpatiënt, ook op internationaal niveau zijn de gevolgen van haar werk te merken. De onderscheiding werd ondersteund door artsen uit het VUmc Amsterdam, ErasmusMC Rotterdam, UMC Utrecht en de patientenvereniging Hersenletsel.nl.  

Klaske Hofstee is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Stichting STOPhersentumoren.nl bestaat 10 jaar en viert feest

congreszaal 300x300Stichting STOPhersentumoren.nl bestaat dinsdag 5 september tien jaar. De stichting is in 2007 opgericht door hersentumorpatiënt Nico Faaij en zijn partner Klaske Hofstee uit Driebergen, omdat zij hoorden dat er te weinig geld beschikbaar was voor onderzoek naar kwaadaardige hersentumoren en de ernst van deze tumoren nog onderschat werd. Om de neuro-oncologie te ondersteunen in haar missie medicijnen te ontwikkelen is veel geld nodig. Vandaar dat de landelijke neuro-oncologie de Stichting meteen ondersteunde.     

Onderzoek    

In 2009 financierde de Stichting het eerste onderzoek naar hersentumoren. Naar dit onderzoek moest het echtpaar destijds actief zoeken, omdat er nauwelijks wetenschappers waren die onderzoeksprojecten deden naar hersentumoren. Ze vonden dit onderzoek in het VUmc bij een project waar de afdeling oncologie voor het eerst met de afdeling neurologie moest gaan samenwerken. Inmiddels komen de aanvragen vanzelf veelvuldig binnen bij de Stichting STOPhersentumoren.nl. Zoveel dat er in de afgelopen 10 jaar tweeënveertig onderzoeken zijn gefinancierd en drie laboratoria zijn uitgebreid met apparatuur (VUmc, ErasmusMC, UMC Utrecht). Door de inspanningen van de Stichting STOPhersentumoren.nl kunnen deze onderzoeksgroepen twee keer zoveel onderzoek doen en sneller tot resultaten komen.

De Stichting ondersteunt breed. Dat wil zeggen dat zij alle kansrijke en kwalitatief goede door academische wetenschappers uitgevoerde onderzoeken financieren. Het grootste succes van de stichting is de aangepaste classificatie van hersentumoren in 2016. In 2014 wist de stichting 25 internationale top neuro-patholoog anatomen bij elkaar te brengen. Tijdens deze bijeenkomst is de bodem gelegd voor de nieuwe classificatie die in 2016 door de WHO (World Health Organization) bekend werd gemaakt. Sindsdien is zowel de over- als de onderbehandeling van hersentumoren wereldwijd sterk afgenomen.  

In de toekomst wil de Stichting nog veel meer onderzoeken starten, om te komen tot een meer gepersonaliseerde behandeling van hersentumoren. Het afgelopen decennium stond in het teken van het steeds sneller diagnosticeren van verschillende hersentumoren. Het komend decennium zetten we in op het vinden van de juiste medicatie voor elke verschillende hersentumor die de groei kan stoppen of zelfs laten verdwijnen. Hiervoor is alle steun van donateurs en actievoerders nodig. 

Vrijwilligers

Vele vrijwilligers doen geweldig werk om aandacht te vestigen op Stichting STOPhersentumoren.nl. Men fietst, beklimt, wandelt, maar bakt, kookt en knutselt ook heel wat af om donaties te werven. De Stichting kan niet zonder hen. Wij zijn ontzettend blij met hun inspanningen.  Hun acties zijn te bekijken op: www.STOPhet.nl

Bekende acties zijn; zesde editie van de Bergentocht tegen Kanker te Zeist en de negende beklimming van een berg via de 3Bergentocht.nl. Op 18 juli 2018 klimmen er weer vele deelnemers de passo del Stelvio op in Italië om zo fondsen te werven voor hersentumoren onderzoek. Het schept enorme voldoening om met je gezond lichaam iets te doen voor mensen met een ziek lichaam. Daarbij komt ook nog eens dat het samen beklimmen van een berg ontzettend gezellig is en er een fantastisch gevoel van saamhorigheid ontstaat. 

Hersentumor informatie avond

Op dinsdag 5 september is de jaarlijkse Hersentumor informatie avond in het congrescentrum Antropia te Driebergen. Vanaf 19:00 uur organiseert de Stichting STOPhersentumoren.nl, onder de bezielende leiding van prof. dr. Thomas Würdinger (VUmc Cancer Center Amsterdam), een mooi en interessant programma over wat er de afgelopen 10 jaar aan hersentumoronderzoek is gedaan en wat men de komende 10 jaar wil gaan doen. In verband met het 10 jarig jubileum van de Stichting STOPhersentumoren.nl biedt zij aansluitend de theatershow “Draadje los” van cabaretier Bram Thomassen aan, waarbij hij stilstaat bij zijn overwonnen hersentumorproblematiek als 8- en 14-jarig kind. Deze informatieve avond mag je niet missen. De zaal gaat open vanaf 18:30 uur open. Kosten € 10,-  Meer informatie www.STOPhersentumoren.nl

Het is verheugend te zien, dat er zo veel gebeurt om hersentumoren in de belangstelling te krijgen, en veel nieuw onderzoek te financieren. Stapje voor stapje komen we steeds dichter bij een oplossing.

10 jaar jubileum symposium 5 september 2017

10jaar

Dinsdag 5 september 2017 vieren wij dit jubileum met ons symposium:

"10 jaar Hersentumoronderzoek"
 
waar staan wij nu?    
waar gaan we naar toe?    
 
en………er komt een jonge cabaretier die ook weet wat het is om een hersentumor te hebben....
 
Reserveer deze datum dus alvast in uw agenda.  
 
Wil je zeker zijn van een entreebewijs? Doneer dan alvast 10 euro entree op http://stophet.nl/Symposium_5_september_2017 ovv uw naam.
 
Programma
18:30 - 19:00   Binnenkomst onder gitaarspel Noa Faaij (13 jr), dochter van hersentumorpatiënt
19:00 - 19:10   Algemene opening, dagvoorzitter prof. dr. T. Wurdinger, VUmc CCA
19:11 - 19:30   “Iemand met een hersentumor verdient goede zorg”  dr. N. Sol,  VUmc CCA
19:31 – 19:55  “10 jaar hersentumor onderzoek”   prof. dr. S. Leenstra, Elisabeth Ziekenhuis Tilburg/ErasmusMC
19:55 – 20:15  “Leven met een levend verlies”       prof. dr. Martin Klein VUmc
20:30 - 21:30   Voorstelling "Draadje los" Cabaretier Bram Thomassen, Bram overleefde zelf 2 hersentumoren, verteld hierover en laat toch de mensen de zaal uit gaan met een lach
21:30 - 22:00    Meet & Greet Met alle aanwezige sprekers, specialisten en deelnemers.
 
Locatie: Driebergen
Tijd: 19:00 - 22:00 uur
Kosten: 10,- entree (betalen via http://stophet.nl/Symposium_5_september_2017 )
Let op er kunnen 300 mensen in de theater zaal: vol = vol
 

congreszaal 300x300

 

 

 

 

Let op er kunnen 300 mensen in de theater zaal: vol = vol

Meer artikelen...

Pin it