Evenementen

Wij organiseren ook eigen evenementen om te zorgen voor meer onderzoek naar hersentumoren. Hier kan iedereen aan mee doen.

1Ieder jaar houden wij de benefiettocht www.Bergentocht.nl. Wij wandelen en fietsen rondom het plaatsje Zeist voor meer onderzoek naar hersentumoren. Lekker centraal gelegen in Nederland, vlakbij een station en voldoende parkeergelegenheid. Wij proberen zoveel mogelijk donaties te verzamelen om zo een prachtige cheque aan het einde van de dag te kunnen overhandigen aan Stichting STOPhersentumoren.nl. Wil je ook mee doen?  Schrijf je dan in, en hou jezelf op de hoogte door de facebook pagina te liken:  Bergentocht tegen Kanker

 

004

Sinds 2009 proberen we ieder jaar een berg te beklimmen om meer onderzoek naar hersentumoren te financieren. We wandelen, steppen en fietsen iedere uitdaging. Kijk snel op www.3Bergentocht.nl voor ons kleinschalige jaarlijkse beklimming. De Alped'Huez, Mont Ventoux, Passo del Stelvio, etc. we proberen ze allemaal. Is dit ook iets voor jou?  Scrhijf je dan in en hou jezelf op de hoogte door de facebook pagina te liken: Driebergentocht

 

Bergentocht deelnemers sporten ruim 89.000 euro bijeen

Hersentumorpatiënten, naasten en nabestaanden hebben zondag 26 juni zich volop ingezet om meer onderzoek naar hersentumoren mogelijk te maken. De opbrengst na het einde van de dag was ruim 89.000 euro en er komen nog steeds donaties binnen. Ondanks de hevige regenbuien was de sfeer bij de Bergentocht in Zeist geweldig. Iedereen heeft gesport naar eigen kunnen en wat zijn wij trots op de prestatie die is neergezet.

Persfoto2016 1klDe deelnemers die afkomstig waren uit het hele land werden om 9:00 uur gestart door Wethouder Sander Jansen van de gemeente Zeist. Onder hen waren veel hersentumorpatiënten die zelf dagelijks te maken hebben met de gevolgen van de ziekte. Een patiënt vertelde: “ Het is vreselijk om kanker te krijgen, maar kanker krijgen met een overlevingskans van 0,3% is gelijk aan kanker krijgen zonder hoop. Ik wil er tegen vechten. Ik wil hoop op genezing, daarom loop ik mee.” De deelnemers vormden verschillende kolonnes in de Utrechtse Heuvelrug terwijl ze bezig waren met het afleggen van hun routes.

Bij de finish op het FZO voetbalterrein wachtte hun een warm muzikaal onthaal door de Zwup-band uit Montfoort. Familie, vrienden, collega’s stonden vol trots te wachten op hun bikkels en hier en daar vloeiden te tranen, omdat voor velen meer onderzoek naar hersentumoren te laat komt. Bij de cheque uitreiking op het podium van de Dag der Kunsten liet prof. dr. Tom Wurdinger van Stichting STOPhersentumoren.nl / VUmc Cancer Center weten dat met de opbrengst in de universitaire centra weer heel veel werk kan worden verzet. Door de inspanningen van de deelnemers zijn in ieder geval twee kweekkasten voor de hersentumor onderzoek laboratorium aangekocht in het UMC Utrecht en het VUmc Amsterdam waardoor het onderzoek naar hersentumoren in deze twee centrums kan verdubbelen. Dat is een fantastisch resultaat.


Persfoto2016 2klRespect voor de deelnemers
Deelnemer Daaf fietste voor de tweede keer mee, vorig jaar ter steun van zijn dochter Carmen, dit jaar ter nagedachtenis. Deelnemers Sylvia moest afgelopen vrijdag onder het mes, maar zei ze tegen haar neurochirurg: “Ik moet zondag eerst de Bergentocht tegen kanker meelopen” dus krijgt zij deze week haar hersenoperatie. Wat waren wij onder de indruk van de kracht en de drive van de vele deelnemers. Door de regenbuien werden de routes vele malen zwaarder dan wij hadden voorzien. Het is zeer zingevend om te zien dat mensen zich zo inzetten."

Hersentumor
De meest voorkomende kwaadaardige hersentumor kent geen overlevers. De gemiddelde levensduur na diagnose is slechts 15 maanden. Iedere dag sterven in Nederland 4 mensen en kinderen door een hersentumor. Bij kinderen die overlijden door kanker, sterft 41% van hen door een hersentumor. Dat moet veranderen. Stichting STOPhersentumoren

Oproep kunstprijsvraag Hersenen in beeld

HERSENEN IN BEELD

26 juni 2016 - 15 oktober 2016

KUNSTPRIJSVRAAG

LogoSTOPhersentumoren

Stichting STOPhersentumoren.nl organiseert een kunstprijsvraag met aandacht voor tumoren in de hersenen. Betrokkenheid en bewustzijn met hersenkanker is de weg naar de overwinning hiervan. Reden waarom Stichting STOPhersentumoren.nl dit jaar een kunstprijsvraag uitschrijft. Hieronder volgt uitgebreide toelichting op deze kunstprijsvraag.

 

MutsDE OPDRACHT:

Maak een kunstwerk geïnspireerd op het thema  hersentumoren.

Het werk moet passen in een van de volgende drie categorieën:
- tekening, schilderij,
- fotografie,
- collage, beeldende vormen.

schilderijVoor elke categorie is men vrij in de vorm en de keuze van de materialen en de gebruikte technieken. Hulp van een computer bij het vervaardigen van de opdracht is toegestaan. De afmetingen van het werk mag maximaal A1 groot zijn, 85 cm x 60 cm.  (hou rekening met de verzending / verzendkosten van uw deelname).

De deelname aan de prijsvraag staat open voor iedereen. Inzendingen mogen individueel of groepswerk zijn. Bij groepswerk valt de inzending in de leeftijdsgroep van de oudste deelnemer. Verder dient het kunstwerk vergezeld te gaan met een toelichting vanuit welke inhoudelijke visie het kunstwerk tot stand is gekomen, waarom men meedoet en/of uw relatie tot de doelgroep de  hersentumoren is, je naam, leeftijd, adres, email en telefoonnummer.

JurTeeuwen
PRIJZEN
De beste, mooiste of leukste inzendingen zullen wij tentoonstellen op de symposiumdag. Verder plaatsen wij op de website van Stichting STOPhersentumoren.nl alle inzendingen. Deze online tentoonstelling van de inzendingen zal een jaar online blijven, eventueel met doorlink van uw website. Wij kiezen 2 winnaars. Deze ontvang
en een mooie prijs.

Postillion Hotel Utrecht Bunnik heeft hiervoor 2 cheques voor een hotelovernachting beschikbaar gesteld.

Deze kunstprijsvraag is voor alle leeftijden, immers primaire hersentumoren ontstaan ook in alle leeftijdsgroepen van 0 – 100 jaar.

schilderij2
INZENDTERMIJN
Vanaf nu tot uiterlijk 15 oktober 2016 worden jullie kunstenaars uitgenodigd je werk in te leveren bij het adres van Stichting STOPhersentumoren.nl:
Stichting STOPhersentumoren.nl
Hoofdstraat 88
3972 LC DRIEBERGEN- RIJSENBURG

brain tandpasta
BEOORDELING & JURY
De inzendingen worden beoordeeld door een jury. Beoordeeld wordt op artisticiteit (creativiteit, originaliteit en kleurgebruik) en op de omschrijving hoe het kunstwerk tot stand is gekomen. De jury bestaat in ieder geval uit:
- Marjan Alofs,  kunstenares Studio 2000 te Rozenburg
- Klaske Hofstee, voorzitter Stichting STOPhersentumoren.nl
- Robert Schoemacher, cosmetisch arts, Perfect Age Center
-Tom Würdinger, moluculair biologisch onderzoeker VUmc Cancer Centrum Amsterdam, Havard Medical School Massachusetts
-Tom Snijder, neuro-oncoloog UMC Utrecht.

brain art
PRIJSUITREIKING
Bij voldoende deelname zal de prijsuitreiking plaats vinden op het symposium oktober 2016.


MEER INFORMATIE
De praktische organisatie van deze kunstprijsvraag is in handen van Stichting STOPhersentumoren.nl. Voor meer informatie kunt u uw vragen per email stellen aan het adres:
info@STOPhersentumoren.nl

fabre brein2
REGLEMENT
Door deelname aan de kunstprijsvraag Stichting STOPhersentumoren.nl vervallen alle rechten van het ingezonden werk toe aan de stichting. De inzendingen blijven eigendom van Stichting STOPhersentumoren.nl. Stichting STOPhersentumoren.nl behoudt zich het recht voor om inzendingen (werk en toelichting) te publiceren digitaal of schriftelijk in bijvoorbeeld een tijdschrift of boekwerk en te gebruiken voor promotiedoeleinden. Over de uitslag valt niet te corresponderen.

Waarom Stichting STOPhersentumoren?

Waarom Stichting STOPhersentumoren? Deze vraag stelden wij aan prof. dr. S Leenstra Hoogleraar ErasmusMC Rotterdam, neurochirurg St. Elisabeth Tilburg. Zijn antwoord:

SiegerLeenstra 2009Voor de vraagstellingen die wij hadden was het niet mogelijk geweest financiering bij de algemene subsidieverstrekkers te verkrijgen (KWF, ZonMW). Het onderzoek bevond zich nog in een begin fase en er was nog geen data beschikbaar die de waarde van het kweekmodel ondersteunde. De financiering vanuit de Stichting STOPhersentumoren was daarom essentieel voor het uitvoeren van genoemde experimenten en het optimaliseren van het kweekmodel. Met de bereikte resultaten (en publicaties) verwachten wij ook de kans te vergroten om subsidie van andere fondsen te verkrijgen. Daarnaast ervaren wij veel moeilijkheden om financiering voor een relatief zeldzame tumor als het glioom binnen te halen. De Stichting STOPhersentumoren speelt daarom een belangrijke rol in het overbruggen van lopende projecten waar niet altijd doorlopend financiering voor verkregen kan worden, en helpt daarmee om de continuïteit van projecten te waarborgen. Zonder subsidie van Stichting STOPhersentumoren zou ons project simpelweg niet uitgevoerd zijn.

De nieuwe indeling voor hersentumoren is er!

De nieuwe World Health Organization (WHO) classificatie van hersentumoren 2016 is uit. Mondiaal betekent dit voor bijvoorbeeld gliale hersentumoren een belangrijke verandering in de wijze waarop diagnoses worden gesteld met soms ook consequenties voor de behandeling. De Stichting STOPhersentumoren.nl heeft deze grote stap voorwaarts mede mogelijk gemaakt. 

IMG 20140509 0005klIn 2013 vergaderden wij over de over- en onderbehandeling van hersentumoren ten gevolge van onjuiste interpretatie van de hersentumor. Er waren sinds de invoering van de toen geldende WHO classificatie voor hersentumoren (versie 2007) in een rap tempo moleculaire markers gevonden die het te verwachten gedrag van de tumor beter aangaven dan de door de patholoog ingeschatte maligniteitsgraad. Daardoor kon het voorkomen dat hersentumorpatiënten werden over- of onderbehandeld. Het werd tijd voor een nieuwe indeling die mede is gebaseerd op informatie over moleculaire markers. Een organisatie-commissie werd samengesteld met Dr. David Louis, neuropatholoog en hoofd van afdeling Pathologie, Massachusetts General Hospital USA , Dr. Arie Perry, neuropatholoog, University of California San Fransisco, USA, Dr. Pieter Wesseling, hoogleraar neurooncologische pathologie VUmc/Hersentumorcentrum Amsterdam & Radboudumc Nijmegen en Mw. Klaske Hofstee, voorzitter van Stichting STOPhersentumoren.nl.

WHO2016CNStumors

Stichting STOPhersentumoren.nl maakte het vervolgens mogelijk dat in het voorjaar van 2014 bijna 30 internationale expert-neuropathologen naar Nederland kwamen voor een twee-en-een-halve dag durende WHO's NEXT vergadering. Tijdens deze vergadering werd het fundament gelegd voor een nieuwe classificatie. Na nog een aantal vergaderingen en heel veel schrijfwerk over en weer is de nieuwe classificatie nu een feit: afgelopen 9 mei werd het boek officieel gepubliceerd. Dr. David Louis, leider van het hele project, vertelt: "And thanks again a thousand times for your organization sponsoring the Haarlem meeting. The Haarlem meeting really created the momentum and set the critical guidelines to enable the 2016 WHO classification.

Op de foto rechts Prof. dr. Pieter Wesseling, voormalig lid van de wetenschappelijke adviesraad (WAR) van de Stichting STOPhersentumoren.nl, met een net ontvangen exemplaar van de nieuwe WHO classificatie van hersentumoren.

Meer artikelen...