Hersentumorcollecte 11 maart t/m 17 maart 2019

Hersentumorcollecte

Hersentumorcollecte STOPhersentumorenTijdens de Internationale Hersenenweek van 11 maart tot en met 17 maart 2019 gaan we weer een collecte houden op Social Media voor meer hersentumoronderzoek. Doe jij ook mee?

Jaarlijks wordt er door Stichting STOPhersentumoren.nl twee maal gecollecteerd. In maart tijdens de Internationale Hersenenweek en in oktober tijdens de Hersentumorweek. "Dit zijn belangrijke weken voor onze doelgroep," verteld voorzitter Klaske Hofstee van de Stichting STOPhersentumoren.nl, "want er is geen hersentumorencollecte van de stichting aan de deur. Daar zijn helaas geen genoeg vrijwilligers voor. Dus collecteren wij online. Het is fijn te zien dat mensen zich ook via Social Media willen inzetten voor deze ernstige ziekte en deze collecte samen met elkaar mogelijk maken"

Je kunt je aanmelden voor een collectebus via; https://stophersentumoren.digicollect.nl/

Flessenactie Fleur (13) zorgt voor € 750,- donatie

FleurdeJong2019KORTENHOEF – Met het inzamelen van statiegeldflessen heeft Fleur de Jong maar liefst 750 euro opgehaald voor Stichting STOPhersentumoren.nl.

Wat een mooie actie en wat een prachtig bedrag! In Nederland overlijden vier mensen per dag aan een hersentumor. Van de kinderen die overlijden door kanker sterven de meeste (41%) door deze tumor. Indringende cijfers, die nog aangrijpender worden als het dichtbij je komt. Zoals bij Fleur de Jong. Haar moeder Mascha heeft een hersentumor. Maar hoe verdrietig dat ook is, het zette Fleur aan tot actie. “Ze kwam eind december uit school met een hele grote smile op haar gezicht” vertelt Mascha. “Ik dacht, ik wil iets organiseren” vult Fleur aan. “Iets voor een goed doel.”Geld voor onderzoek. Uit zichzelf bedacht de 13-jarige om met het inzamelen van statiegeldflessen geld op te halen voor Stichting STOPhersentumoren.nl. Bij de Albert Heijn in Kortenhoef kon ze al direct in januari terecht voor de lege flessenactie. Daarnaast spoorde ze familie, vrienden en klasgenoten aan om flessen in te leveren in de grote container die ze had neergezet. ‘Geef uw statiegeld voor onderzoek’ was haar leus. Fleur wilde specifiek geld vergaren voor het project pipetteerrobot in het Eras-musMC. Een specialistische behandelmethode, waarbij biopten van de tumor in kweek worden gebracht en getest op meer dan honderd soorten medicatie. Daarmee kan de meest beloftevolle behandeling worden uitgekozen om de hersentumor te remmen of te doen stoppen. Op 4 februari, Wereld Kanker Dag, mocht Fleur bij de Albert Heijn haar cheque in ontvangst nemen. Peter Landwaart overhandigde haar het mooie bedrag van € 419,75. Aangeboden door klanten van AH Korten-hoef. Samen met de opbrengt van de lege flessen via familie, vrienden en school kwam ze daarmee op het streefbedrag van € 750,-. Een fantastisch resultaat van zo’n snelle en spontane actie. - 

Dank je wel Fleur!

Mark de Gooijer verdedigde met succes zijn hersentumorproefschrift

Kwaadaardige hersentumoren behoren helaas nog steeds tot één van de moeilijkst te behandelen kankertypes. Promovendus Mark de Gooijer onderzocht daarom  aan het NKI-AvL nieuwe behandelstrategieën voor met name glioblastomen, en werd daarbij financieel gesteund door de Stichting STOPhersentumoren.nl. Op 23 januari jongstleden verdedigde hij succesvol zijn proefschrift cum laude aan de Universiteit Utrecht, onder toeziend oog van zijn promotor Jos Beijnen en co-promotor Olaf van Tellingen.

Mark de GooijerklMark beschrijft in zijn proefschrift verschillende strategieën om kwaadaardige hersentumoren aan te vallen in muismodellen. Enerzijds laat hij zien dat de bloed-hersen barrière, die de hersenen beschermt tegen potentieel schadelijke stoffen, helaas ook de bereikbaarheid van hersentumoren voor veel kankermedicijnen beperkt. Het tijdelijk remmen van deze barrière met een specifiek medicijn kan echter in muizen de effectiviteit van verschillende kankermedicijnen tegen hersentumoren vergroten, inclusief dat van temozolomide, dat gebruikt wordt in de standaardbehandeling van glioblastomen. Dit laatste maakt deze bevinding erg relevant voor de patiënt, en één van de grote uitdagingen van zijn vervolgonderzoek is dan ook de vertaalslag maken van deze strategie naar de kliniek.

Naast klassieke chemotherapie onderzocht Mark ook nieuwere, meer doelgerichte medicijnen. Deze medicijnen remmen specifieke signalen die belangrijk zijn in tumorcellen, en hebben daarom de potentie om deze meer doelgericht aan te vallen en het gezonde weefsel te sparen. Het proefschrift van Mark laat echter zien dat hoewel doelgerichte medicijnen deze signalen efficiënt kunnen blokkeren, de groei van de tumor maar bescheiden wordt beïnvloedt als maar één signaal wordt geblokkeerd. Het zal dus noodzakelijk zijn om verschillende signalen tegelijkertijd te blokkeren, en momenteel richten Mark en Olaf zich ook op het identificeren van de juiste combinaties van doelgerichte medicijnen om hersentumoren effectief aan te vallen.

Hoewel het onderzoek tot op heden dus belangrijke aanknopingspunten voor nieuwe behandelstrategieën heeft opgeleverd, is vervolgonderzoek dus uitermate belangrijk om deze bevindingen uiteindelijk naar de patiënt te kunnen vertalen. Vervolgonderzoek waar de steun van donoren en stichtingen zoals de Stichting STOPhersentumoren.nl onmisbaar voor is.

Jasper Wolters Toernooi brengt € 4.500,- op

JasperWolters1Op zaterdag 2 februari vond bij Nivo Sparta de 2e editie van het Jasper Wolters Toernooi plaats. Dit toptoernooi voor JO11-teams uit de hoofdklasse is traditioneel sterk bezet en telde dit keer maar liefst 32 deelnemende teams, waarvan 30 uit heel Nederland en twee uit België. Samen voetballen voor het goede doel met in de herinnering Jasper Wolters, een teamgenoot van bijzondere klasse.

Het was op vrijdag nog even spannend of het toernooi door kon gaan in verband met de sneeuw en vorst van de voorliggende week. Gelukkig kon, na het omgooien van de veldindeling, het toernooi toch van start gaan op zaterdagochtend. Wie zou de opvolger worden van VV Dongen JO11-1, de kampioen van 2018 die helaas haar titel niet kon komen verdedigen vanwege bekerverplichtingen?

Om 7.15 uur meldden de eerste vrijwilligers zicht. Er werd gestart met het smeren van 1.000 broodjes voor zo’n 500 lunchpakketten voor alle spelers, hun teambegeleiders, de vrijwilligers en de 40 scheidsrechters. Een uur later staan de eerste teams op de stoep. Na een prachtige opening door Harjen Wolters, broer van de naamgever van het toernooi, trapt dochter Marin Wolters samen met haar opa symbolisch het toernooi af om 9.00 uur. Terwijl één van de Belgische teams dan nog onderweg is, gaat het toernooi voortvarend van start. Er wordt sportief en intensief gestreden om de punten in de acht kwalificatiepoules. Het is met slechts 1 à 2 graden wel ijzig koud en het blijft (mot)regenen.

JasperWolters2Hoewel de kinderen van geen stoppen weten en rond de middag starten aan de eerste speelrondes van respectievelijk de Champions League (alle nrs. 1 uit de kwalificaties), de Europa League (nrs. 2), de Eredivisie (nrs. 3) en de Keukenkampioen Divisie (de nrs. 4), zien we ons rond een uur of half twee toch genoodzaakt de kinderen in bescherming te nemen. Hoewel ons de beslissing zwaar viel, besloten we in overleg met de trainers en leiders van de deelnemende teams om het toernooi na de eerste speelronde van de tweede poulefase te staken. De kinderen waren erg nat en koud geworden. En verkleumde kinderen worden ziek. Dat wilden wij niet op ons geweten hebben.

Voor het eerst dit jaar hadden we de teams uitgedaagd om zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel STOPhersentumoren.nl. Met elkaar hebben we maar liest € 4.500,- wweten op te halen. Een geweldig stap naar een nieuwe onderzoek tegen hersentumoren. De ziekte waar Jasper aan overleden is, en waar we van willen dat er betere genezingskansen voor komen.

Mark de Ruiter Toernooi brengt € 1.558,30 op

MarkRuiter1klZaterdag 2 februari heeft de eerste editie van het Mark Ruiter toernooi plaatsgevonden bij voetbalvereniging Achilles’12 te Hengelo. Dit toernooi werd georganiseerd door het 5e elftal van Achilles’12 ter ere Mark Ruiter.

Op een besneeuw veld gingen de deelnemers van start met hun eerste toernooi ter nagedachtenis aan hun in 2015 overleden vriend en teamgenoot. Samen met deelnemende teams hebben de spelers in totaal een bedrag opgehaald van maar liefst € 1.558,30 voor meer onderzoek naar hersentumoren, de ziekte waar Mark aan is overleden.  Graag willen wij de sponsoren Emté, Leenbakker, Saint-Gobain Abrasives B.V., Thuisin Bunte en Visionflex middels deze weg bedanken. Net als alle vrijwilligers die dit toernooi mogelijk hebben gemaakt.  Ook danken wij Achilles’12 voor de bijdrage van € 270,-!

Graag tot volgend jaar bij de tweede editie!MarkRuiter2kl

Meer artikelen...