Mark de Gooijer verdedigde met succes zijn hersentumorproefschrift

Kwaadaardige hersentumoren behoren helaas nog steeds tot één van de moeilijkst te behandelen kankertypes. Promovendus Mark de Gooijer onderzocht daarom  aan het NKI-AvL nieuwe behandelstrategieën voor met name glioblastomen, en werd daarbij financieel gesteund door de Stichting STOPhersentumoren.nl. Op 23 januari jongstleden verdedigde hij succesvol zijn proefschrift cum laude aan de Universiteit Utrecht, onder toeziend oog van zijn promotor Jos Beijnen en co-promotor Olaf van Tellingen.

Mark de GooijerklMark beschrijft in zijn proefschrift verschillende strategieën om kwaadaardige hersentumoren aan te vallen in muismodellen. Enerzijds laat hij zien dat de bloed-hersen barrière, die de hersenen beschermt tegen potentieel schadelijke stoffen, helaas ook de bereikbaarheid van hersentumoren voor veel kankermedicijnen beperkt. Het tijdelijk remmen van deze barrière met een specifiek medicijn kan echter in muizen de effectiviteit van verschillende kankermedicijnen tegen hersentumoren vergroten, inclusief dat van temozolomide, dat gebruikt wordt in de standaardbehandeling van glioblastomen. Dit laatste maakt deze bevinding erg relevant voor de patiënt, en één van de grote uitdagingen van zijn vervolgonderzoek is dan ook de vertaalslag maken van deze strategie naar de kliniek.

Naast klassieke chemotherapie onderzocht Mark ook nieuwere, meer doelgerichte medicijnen. Deze medicijnen remmen specifieke signalen die belangrijk zijn in tumorcellen, en hebben daarom de potentie om deze meer doelgericht aan te vallen en het gezonde weefsel te sparen. Het proefschrift van Mark laat echter zien dat hoewel doelgerichte medicijnen deze signalen efficiënt kunnen blokkeren, de groei van de tumor maar bescheiden wordt beïnvloedt als maar één signaal wordt geblokkeerd. Het zal dus noodzakelijk zijn om verschillende signalen tegelijkertijd te blokkeren, en momenteel richten Mark en Olaf zich ook op het identificeren van de juiste combinaties van doelgerichte medicijnen om hersentumoren effectief aan te vallen.

Hoewel het onderzoek tot op heden dus belangrijke aanknopingspunten voor nieuwe behandelstrategieën heeft opgeleverd, is vervolgonderzoek dus uitermate belangrijk om deze bevindingen uiteindelijk naar de patiënt te kunnen vertalen. Vervolgonderzoek waar de steun van donoren en stichtingen zoals de Stichting STOPhersentumoren.nl onmisbaar voor is.

Jasper Wolters Toernooi brengt € 4.500,- op

JasperWolters1Op zaterdag 2 februari vond bij Nivo Sparta de 2e editie van het Jasper Wolters Toernooi plaats. Dit toptoernooi voor JO11-teams uit de hoofdklasse is traditioneel sterk bezet en telde dit keer maar liefst 32 deelnemende teams, waarvan 30 uit heel Nederland en twee uit België. Samen voetballen voor het goede doel met in de herinnering Jasper Wolters, een teamgenoot van bijzondere klasse.

Het was op vrijdag nog even spannend of het toernooi door kon gaan in verband met de sneeuw en vorst van de voorliggende week. Gelukkig kon, na het omgooien van de veldindeling, het toernooi toch van start gaan op zaterdagochtend. Wie zou de opvolger worden van VV Dongen JO11-1, de kampioen van 2018 die helaas haar titel niet kon komen verdedigen vanwege bekerverplichtingen?

Om 7.15 uur meldden de eerste vrijwilligers zicht. Er werd gestart met het smeren van 1.000 broodjes voor zo’n 500 lunchpakketten voor alle spelers, hun teambegeleiders, de vrijwilligers en de 40 scheidsrechters. Een uur later staan de eerste teams op de stoep. Na een prachtige opening door Harjen Wolters, broer van de naamgever van het toernooi, trapt dochter Marin Wolters samen met haar opa symbolisch het toernooi af om 9.00 uur. Terwijl één van de Belgische teams dan nog onderweg is, gaat het toernooi voortvarend van start. Er wordt sportief en intensief gestreden om de punten in de acht kwalificatiepoules. Het is met slechts 1 à 2 graden wel ijzig koud en het blijft (mot)regenen.

JasperWolters2Hoewel de kinderen van geen stoppen weten en rond de middag starten aan de eerste speelrondes van respectievelijk de Champions League (alle nrs. 1 uit de kwalificaties), de Europa League (nrs. 2), de Eredivisie (nrs. 3) en de Keukenkampioen Divisie (de nrs. 4), zien we ons rond een uur of half twee toch genoodzaakt de kinderen in bescherming te nemen. Hoewel ons de beslissing zwaar viel, besloten we in overleg met de trainers en leiders van de deelnemende teams om het toernooi na de eerste speelronde van de tweede poulefase te staken. De kinderen waren erg nat en koud geworden. En verkleumde kinderen worden ziek. Dat wilden wij niet op ons geweten hebben.

Voor het eerst dit jaar hadden we de teams uitgedaagd om zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel STOPhersentumoren.nl. Met elkaar hebben we maar liest € 4.500,- wweten op te halen. Een geweldig stap naar een nieuwe onderzoek tegen hersentumoren. De ziekte waar Jasper aan overleden is, en waar we van willen dat er betere genezingskansen voor komen.

Mark de Ruiter Toernooi brengt € 1.558,30 op

MarkRuiter1klZaterdag 2 februari heeft de eerste editie van het Mark Ruiter toernooi plaatsgevonden bij voetbalvereniging Achilles’12 te Hengelo. Dit toernooi werd georganiseerd door het 5e elftal van Achilles’12 ter ere Mark Ruiter.

Op een besneeuw veld gingen de deelnemers van start met hun eerste toernooi ter nagedachtenis aan hun in 2015 overleden vriend en teamgenoot. Samen met deelnemende teams hebben de spelers in totaal een bedrag opgehaald van maar liefst € 1.558,30 voor meer onderzoek naar hersentumoren, de ziekte waar Mark aan is overleden.  Graag willen wij de sponsoren Emté, Leenbakker, Saint-Gobain Abrasives B.V., Thuisin Bunte en Visionflex middels deze weg bedanken. Net als alle vrijwilligers die dit toernooi mogelijk hebben gemaakt.  Ook danken wij Achilles’12 voor de bijdrage van € 270,-!

Graag tot volgend jaar bij de tweede editie!MarkRuiter2kl

Welk onderzoek wil jij dit jaar opstarten?

plaatjeHet nieuwe jaar is begonnen. Ook dit jaar willen we weer de meest hoopvolle onderzoeken gaan financieren naar een genezend middel. Daarnaast spelen nog de onderzoeksvragen bij patiënten. Welk onderzoek zou jij het liefst willen opstarten?  Vertel ons welke onderzoeken jouw voorkeur hebben met een donatie op www.STOPhet.nl/VUMC

1) Stress en hersentumoren  – Van stress is wetenschappelijk bewezen dat het kanker veroorzaakt, maar het is nog nooit onderzocht wat de invloed van stress is op een behandeling. Als je de stress reduceert, zou een patiënt dan langer te leven hebben?  

2) Zwangerschap en hersentumoren  – Is het verstandig zwanger te worden als je een hersentumor hebt?  Sommige kankersoorten zijn hormoongevoelig. Er zijn geruchten dat zwangerschap en hersentumoren ook niet goed samen gaan. Het is nog nooit degelijk onderzocht.

3) Cognitieve training – Zou je een betere kwaliteit van leven hebben als je met begeleiding beter leert om te gaan met je NAH problematiek?

4) Boswellia Serrata – Kan Dexamethason naar de prullenbak? Het natuurlijke supplement Boswellia Serrata heeft een oedeem onttrekkende werking en zeer weinig bijwerkingen. Het wordt door longartsen al gebruikt, maar voordat neurologen het gaan gebruiken zal er meer onderzoek naar gedaan moeten worden.

5) THC olie – Fabel of feit? Helpt het de hersentumor te verminderen, of alleen maar de kwaliteit van leven te verhogen?

6) Glucose – Moet je nu juist meer of minder suiker eten bij een hersentumor? Er zijn wetenschappelijke onderzoeken bekend dat bij een hoge glucose waarde er minder risico’s zijn op het krijgen van een hersentumor. Maar is een hoge gluscosewaarde ook gunstig als je al een hersentumor hebt? Of moet je dan juist minder suiker eten?

7) Elektriciteit - In Amerika is men druk bezig met experimenteren met de Novocure, Optune. Een soort van badmuts die elektrische stroompjes afgeeft naar de hersenen. Zou deze vorm van hyperthermie echt effect hebben op de lengte van het leven van een hersentumorpatiënt?

Maak je onderzoek voorkeur of - voorkeuren bekend via een donatie op www.STOPhet.nl/VUMC en laat zo direct het onderzoeksteam weten wat jij wilt.  Geef hen naast je donatie jouw boodschap. En wie weet starten wij dit jaar het onderzoek van jouw voorkeur. Samen verschil maken.

Roermond City Swim schenkt € 27.500,-

Stichting STOPhersentumoren.nl ontvangt 27.500,-van de Roermond City Swim 2018

RoermmondCitySwim2018Tijdens een drukbezochte afsluitende bijeenkomst van de Roermond City Swim 2018 hebben vertegenwoordigers van Stichting STOPhersentumoren.nl een cheque mogen ontvangen van maar liefst € 27.500,- uit handen van Léon Op de Coul, de voorzitter van Roermond City Swim. Ook andere goede doelen werden beloond met cheques, samen een totaal van € 60.500,-.

De organisaties ontvangen de geldbedragen uit de opbrengsten ad € 83.215,65 van het zwemevenement welke op 25 augustus 2018 plaatsvond in de Roer. Die dag zwommen een kleine 300 zwemmers onder toeziend oog van vele duizenden enthousiaste toeschouwers, afstanden tussen 500 tot 2.000 meter in de Roer en de Maas. 

Klaske Hofstee, voorzitter Stichting STOPhersentumoren.nl geeft een eerste reactie: "Wat een geweldig bedrag om grote stappen mee te zetten in de voortgang voor een betere behandeling voor de hersentumorpatiënt. We zaten gewoon te 'wachten' op deze cheque, eindelijk kunnen we beginnen met het hersentumoronderzoek in Maastricht UMC."

Op de foto, Klaske Hofstee en hersentumorpatiënt Leo Geuijen welke de RCS attent maakte op Stichting STOPhersentumoren.nl

Meer artikelen...

Pin it