Doneer nu qxif-angle-right

STOPhersentumoren nieuws updateBron:  Oogtv.nl

Vânia Correia de Aguiar, onderzoekster bij de Rijks Universiteit van Groningen, ontvangt 800.000,- euro voor onderzoek naar de taalontwikkeling bij kinderen die een hersentumor hebben gehad.

Hersentumoren bij een kind en zeker ook de daarvoor gevolgde behandeling(en) kunnen op lange termijn nog merkbare negatieve gevolgen hebben. Chirurgie, bestralingstherapie en chemotherapie kunnen allemaal bijdragen aan deze (late effect) complicaties. Deze effecten kunnen zeer divers en van zowel lichamelijk als mentale aard zijn. Late effecten variëren aanzienlijk op basis van meerdere factoren, waaronder de leeftijd van de kind, het type en de locatie van de tumor, het type behandeling en de duur. Sommige effecten kunnen bijna onmiddellijk zichtbaar zijn, maar sommige treden mogelijk pas jaren nadat de behandeling is gestopt op.

Leerstoornissen

Een van deze effecten zijn leerstoornissen. Waaronder problemen met geheugen, aandacht, begrip en informatieverwerking. De functie van de hersenen kan nadelig beïnvloed worden door de behandeling, met name de radiotherapie. Daarom wordt de bestralingdosis zo laag mogelijk gehouden. Toch dient men rekening te houden met mogelijke verslechtering in het denkvermogen en / of het functioneren op school. Dit kan in de loop van de tijd merkbaar worden en is ernstiger naarmate een kind jonger was bij de bestraling. Het kan bijvoorbeeld dat traagheid en /of aandacht- of geheugenproblemen zijn ontstaan. Hierdoor kan een kind extra hulp op school nodig hebben of beter naar een ander schooltype worden overgeplaatst. Vânia Correia de Aguiar gaat de komende jaren onderzoeken wat ze kan bijdragen in de taalontwikkeling bij kinderen die een hersentumor hebben gehad. Een belangrijk onderzoek dus, want deze kinderen hebben nog een hele toekomst.

Lees meer: https://www.oogtv.nl/2021/07/vidi-beurs-voor-vijf-onderzoekers-rug-umcg/


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.

 

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!