Doneer nu qxif-angle-right

STOPhersentumoren nieuws updateBron: thebraintumourcharity.org

Veel mensen denken dat hoofdpijn een symptoom voor een hersentumor kan zijn. Toch is dat vaak niet het geval. Hoofdpijn is soms alleen een symptoom als de ziekte zich als in een vergevorderd stadium heeft ontwikkeld. Simpele testen om zelf te zien of je een hersentumor hebt zijn er niet echt. Maar onderzoeker van de Universiteit van Edinburgh, hebben ontdekt dat een eenvoudige taaltest de aanwezigheid van een hersentumor kan verraden.

Deze test vraagt ​​mensen om in 60 seconden zoveel mogelijk dieren te noemen – daarom de naam de “Ark van Noach”-test. Een studie voerde een analyse op de werkzaamheid van deze test uit bij 270 mensen. Degenen met hersentumoren bleken significant lagere scores te hebben dan degenen met hoofdpijn die geen tumor hadden. De test wordt al gebruikt bij het beoordelen van de cognitieve functie bij patiënten met neurologische aandoeningen, waaronder hersentumoren, maar onderzoekers zeggen dat dit de eerste keer is dat het is onderzocht als een manier om de diagnose te versnellen. En dat is nodig, want eerdere diagnose kan toegang tot behandelingen geven en de kwaliteit van leven maximaliseren. 

Er is echter verder onderzoek nodig om de test te valideren en te optimaliseren. Dr. Paul Brennan, een neurochirurg-consulent in het Western General Hospital in Edinburgh, die de studie leidde, zei dat de eerste symptomen die mensen met hersentumoren ervaren vaak “niet-specifiek” zijn. Hij zei: “De eerste symptomen die patiënten met een hersentumor ervaren, zijn vaak niet-specifiek, zoals hoofdpijn, waarbij een niet-tumordiagnose veel waarschijnlijker is. “Bijvoorbeeld: voor elke 1.000 mensen die zich met hoofdpijn bij een huisarts melden, krijgen er maar één of twee een hersentumor. “Ons onderzoek toonde aan dat een eenvoudige taaltest, die snel en gemakkelijk kan worden afgenomen, huisartsen kan helpen beslissen wie de meeste kans heeft op een hersentumor. “Symptomatische patiënten met lage scores zouden prioriteit kunnen krijgen voor snelle beeldvorming, terwijl andere patiënten met hoge scores kunnen worden gecontroleerd, omdat de kans groter is dat ze verbeteren. “Onze bevindingen zijn belangrijk bij het aantonen van proof-of-concept en we moeten deze test nu valideren bij een grotere groep patiënten om te bewijzen of het kan helpen bij het doorverwijzen van verdenking op hersenkanker. “Het verkorten van de tijd tot diagnose voor mensen met een hersentumor blijft van cruciaal belang omdat het snellere toegang tot behandeling betekent, wat cruciaal is voor het maximaliseren van de kwaliteit van leven van patiënten.”

Vanwege vele misdiagnoses en te late diagnoses is deze “Ark van Noach taaltest” een belangrijk extra hulpmiddel om huisartsen te ondersteunen. En zal deze test het diagnoseproces zal versnellen en meer mensen in staat zal stellen zo snel mogelijk de behandeling te krijgen die ze nodig Volgens The Brain Tumor Charity, die de studie financierde, wordt elk jaar bij meer dan 12.000 mensen een primaire hersentumor gediagnosticeerd. Elk jaar verliezen meer dan duizenden mensen het leven aan een hersentumor, en slechts 12 procent van de volwassenen overleeft vijf jaar na de diagnose. Hersentumoren zijn de grootste oorzaak van overlijden door kanker bij kinderen en volwassenen onder de 40 jaar.

 


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.

 

 

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!