Doneer nu qxif-angle-right

STOPhersentumoren nieuws updateBron: ScienceDaily.com

Onderzoekers zeggen dat het 3D printen van een hersentumor een veel snellere voorspelling van de beste behandelingen voor patiënten mogelijk zal maken, omdat het model alle componenten van de kwaadaardige tumor bevatten. Hierdoor zal de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en de ontdekking van nieuwe medicamenteuze doelen versnellen.

Falende onderzoeken

Ongeveer 90% van alle experimentele medicijnen faalt in de klinische fase omdat het succes dat in het laboratorium wordt behaald, niet wordt gereproduceerd bij patiënten. Dit heeft onder andere te maken met de 2D omgeving. Glioblastoomcellen worden gekweekt op 2D plastic petrischalen in het laboratorium. Kanker gedraagt zich natuurlijk heel anders in een plastic of glazen petrischaaltje dan in de mens zelf. Om dit probleem aan te pakken, creëerde het onderzoeksteam onder leiding van Prof. Satchi-Fainaro en PhD-student Lena Neufeld, ontvanger van de prestigieuze Dan David Fellowship, het eerste 3D-bioprinted model van een glioblastoomtumor, dat 3D-kankerweefsel omvat omgeven door extracellulaire matrix , die via functionele bloedvaten communiceert met zijn micro-omgeving.

Ander soort tumor

De fysieke en mechanische eigenschappen van de hersenen verschillen van die van andere organen, zoals de huid, borst , of bot. Borstweefsel bestaat voornamelijk uit vet, botweefsel is voornamelijk calcium; elk weefsel heeft zijn eigen eigenschappen, die het gedrag van kankercellen en hoe ze reageren op medicijnen beïnvloeden. Het kweken van alle soorten kanker op identieke plastic oppervlakken is geen optimale simulatie van de klinische setting." De 3D innovatie geeft de wetenschapper ongekende toegang, zonder tijdslimieten, tot 3D-tumoren die het klinische scenario beter nabootsen, waardoor veel beter onderzoek mogelijk is."

Lees meer op: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210818153640.htm

 


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.

 

 

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!