Doneer nu qxif-angle-right

STOPhersentumoren nieuws updateBron: Amsterdam UMC

Met een urine- of bloedtest checken of een hersentumor terugkomt? Mogelijk is dat in de toekomst voor patiënten de vervanging van de gebruikelijke driemaandelijkse MRI-scans. Onderzoekers van Amsterdam UMC en de universiteit van Cambridge ontwikkelden een tweetal testen hiervoor. Hun bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke blad EMBO Molecular Medicine.

 

Drie maandelijkse controle

Hersentumorpatiënten krijgen na diagnose iedere 3 maanden en vervolgens iedere 6 maanden een MRI-scan om te controleren of de hersentumor groeit of terugkomt. De kans dat een hersentumor terugkomt is 98% in de eerste 2 jaar bij de graad 4 hersentumor. De MRI-scan momenten zijn ontzettend zwaar emotioneel voor de patiënten. Daarom ontwikkelden onderzoekers uit Amsterdam UMC en het Cancer Research UK Cambridge Institute, een methode om de controle zonder MRI te doen. Moulière: “Hoewel dit onderzoek zich nog in de beginfase bevindt en slechts een klein aantal patiënten is geanalyseerd, zijn de resultaten veelbelovend. In de toekomst kan dit ertoe leiden dat de patiënt thuis een gewone urinetest afneemt in plaats van een MRI-scan. De test zou een terugkerende kanker eerder en gemakkelijker kunnen opsporen.” Mair vervolgt: “Dit kan artsen ook helpen om de volgende behandelingsstappen te bepalen en de patiëntresultaten te verbeteren.”

Bloed-hersenbarrière

Het meten van hersentumor-celvrij DNA in het bloed is echter lastig vanwege de bloed-hersenbarrière. Dit is een zo goed als ondoordringbare muur in iedere hersencel tussen de cellen en de bloedbaan. Hierdoor is het celvrij DNA, maar in zeer lage concentraties in bloed te vinden. Om betere resultaten te krijgen dan een bloedtest zocht het team onderzoekers in urine. Dit lukte beter dan met bloed. Het onderzoeksteam zijn de eersten die hersentumoren kunnen aantonen door DNA afkomstig van deze tumoren te meten met behulp van een urinetest.

Minder invasief en goedkoper

De urinetesten zijn minder duur zijn dan een MRI en kunnen buiten het ziekenhuis of zelfs thuis, en vaker worden genomen. “Voor de mentale gezondheid van de patiënt is het ook prettiger om niet naar het ziekenhuis te hoeven en een MRI-scan te moeten ondergaan”, aldus Moulière.

Vervolgstappen

De volgende stappen zijn om de urinetest te gebruiken in een proef met patiënten met hersentumoren die in remissie zijn. De onderzoekers willen weten of de gebruikelijke urinetest kan vaststellen dat de tumor terugkomt op hetzelfde moment of eerder dan de controle MRI. Meer onderzoek is nog nodig. Doneer daarom graag een bijdrage op https://STOPhet.nl/VUmc

Meer informatie over deze urine-test bij hersentumoren

Zie de Engelstalige wetenschappelijke publicatie op: https://www.embopress.org/doi/full/10.15252/emmm.202012881

of lees het wat diepgaander artikel bij onze bron: https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/hersentumoren-opsporen-met-een-eenvoudige-urinetest.htm


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.

 

 

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!