Doneer nu qxif-angle-right

3FE14587 C221 40F5 A91C DAD4CB1E502BHAVO 5 leerling Myrthe Faaij (17 jaar) is dochter van een hersentumor patiĆ«nt.  Myrthe heeft het lange tijd op school moeilijk gehad.  Veel leerkrachten hebben niet door wat het is om thuis te zorgen voor een chronisch zieke vader met een kwaadaardige hersentumor. Ze verteld: "Mijn leven is vergeleken met veel van mijn klasgenoten heel anders. Mijn vader zijn ziekte klinkt de hele dag thuis door. Er is geen dag dat ik vrij ben van zorgen." Iedereen snapt dat goede begeleiding belangrijk is voor kinderen met een chronisch zieke ouder, echter Myrthe moest vaak hard zoeken om die begeleiding op school te vinden.   

 


Myrthe wilde daarom wel eens kijken wat er binnen de school allemaal speelt rondom het thema jonge mantelzorgers.  Ze deelde een enquĆŖte onder alle leerlingen en docenten op school en kreeg maar liefst 187 enquĆŖtes van leerlingen terug en 22 enquĆŖtes van leerkrachten. Dat gaf haar een prachtige solide basis om een onderzoek te houden en conclusies te trekken. De enquĆŖte geeft een goed inkijkje op Myrthe haar school KSG de Breul over hoe het met jonge mantelzorgers aldaar gaat. We zien dat 17% van de leerlingen te maken heeft met zorgtaken thuis door een chronisch zieke. Dat is ongeveer gelijk met het landelijke gemiddelde. Deze leerlingen hebben het zwaarder dan de gewone leerlingen. Er komen meer lichamelijke problemen voor, slaapproblemen, vermoeidheid, uitputting en concentratieproblemen. Slechts 10% van de jonge mantelzorger geef aan geode begeleid te worden op school. Mogelijk is dit ook breder te trekken naar andere scholen. Veel docenten hebben geen enkel idee of er jongen mantelzorgers bij ze in de klas zitten. Met dit onderzoek is ontdekt dat de gewenste hulp wel op school aanwezig is, maar dat zowel docenten al jongen mantelzorger niet precies weten wat er allemaal mogelijk is. Een gesprek, meer tijd voor opdrachten, of minder samenwerken, omdat dit zoveel extra tijd vergt, is vaak al voldoende. Laat dit nu ook de zorg zijn die kinderen met een Topsportregeling krijgen. Myrthe beveelt daarom har school de zorg voor jonge mantelzorgers de Topzorgregeling te noemen. Op deze manier kan de jonge mantelzorger beter de schooltaken en de thuistaken verdelen. Zo kunnen school en leerling samen zorgen dat de jonge mantelzorgers geen studievertraging oplopen en op een goede manier kunnen doorstromen naar een vervolgstudie.

 

Wil jij ook Myrthe haar PWS lezen?  Klik dan op deze link: https://stophersentumoren.nl/images/downloads/MANTELZORG_Myrthe_Faaij.pdf   

 

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!