Doneer nu qxif-angle-right

STOPhersentumoren nieuws update

Op 22 september 2021 is na verdediging van zijn proefschrift Platelet Diagnostics cum laude geslaagd Nik Sol, voor het behalen van de doktersgraad.

VUmc CCA - Nik Sol onderzocht hoe je kanker kunt opsporen in één buisje bloed en met name of je ook hersentumoren kunt opsporen in het bloed. Het antwoord is: JA!

 

 

Nik Sol verwijderde uit het bloed de bloedplaatjes. Bloedplaatjes zorgen ervoor dat er een korstje ontstaat bij een verwonding. Maar ze reizen ook een aantal dagen via de bloedbaan door het hele lichaam. Tijdens hun reis kunnen zij in aanraking komen met kankercellen waardoor het genetisch materiaal in bloedplaatjes anders wordt. Door goed naar deze verschillen te kijken, kun je met behulp van één buisje bloed vertellen of iemand kanker heeft of niet. Nik zijn onderzoek is vooral gefocust op hersentumoren. Omdat hij vindt dat de MRI beelden vaak te kort komen om een juiste diagnose te stellen of er al dan niet (pseudo)tumorgroei is. Hij is van mening dat de bloedplaatjes sequensing op korte termijn bij het behandelplan van een hersentumorpatiënt behoort te komen, voor een accurater beeld en daarmee sneller inzetten van een juiste behandeling.

Wij zijn trots op het werk van Nik Sol. Hij werkte er 8 jaar aan, samen met andere onderzoekers. Stichting STOPhersentumoren stond aan de wieg met de voorfinanciering van dit onderzoek. Ook hebben wij tussentijds nog eens een financiering verstrekt. Innovatief onderzoek wordt door de grote subsidieverstrekkers niet altijd gewaardeerd, omdat er nog geen te verwachten resultaat is. Nik Sol heeft nu resultaat bereikt. We hopen van harte dat hij en anderen doorgaan met dit onderzoek en dat zijn wens, om met bloed tumorgroei op te sporen binnen niet al te lange tijd standaard tot de behandeling van een hersentumorpatiënt behoort.

Van harte gefeliciteerd met het behalen van je doktersgraad,

Namens het bestuur Stichting STOPhersentumoren.nl

Voorzitter Klaske Hofstee

 


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.

 

 

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!