Doneer nu qxif-angle-right

PMC Marcel Kool Jens BuntDoel van dit project:  . In dit project willen we klinisch toepasbare technieken valideren om het gedrag van meningeomen beter te kunnen voorspellen. Hiervoor zullen we gebruik maken van de gegevens en weefsels van patiënten behandeld voor een meningeoom in het Erasmus MC. Inmiddels hebben we een database kunnen opbouwen van meer dan 2400 patiënten met een meningeoom.

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren: € 39,818,15 per 30 maart 2023.

 

Achtergrond: 

Nieuwe moleculaire classificaties voor meningeomen kunnen het gedrag van deze tumoren beter voorspellen. Meerdere studies hebben in de afgelopen jaren aangetoond dat histologische classificatie volgens de WHO-richtlijnen een inferieure prognostische waarde heeft ten opzichte van nieuwe moleculaire classificaties2,3,4,5. De geavanceerde technologieën die hiervoor gebruikt worden zijn te kostbaar voor toepassing in de kliniek. Dit geldt in Nederland, maar helemaal in minder rijke landen. Ook zijn er meerdere classificaties gepubliceerd, en is er vooralsnog geen consensus welke van deze modellen het beste voorspelt wat het risico op terugkeer van een meningeoom na initiële behandeling is. De nieuwe classificaties zijn soms gebaseerd op DNA-methylatie classificatie2,5, RNA-expressie analyse7, maar hebben soms ook multipele geavanceerde analyses gecombineerd om tot een betere classificatie te komen3,4,8. Deze deels door ons ontwikkelde technieken kunnen beter het gedrag van een meningeoom voorspellen, maar tegelijk zijn de kosten en complexiteit van deze analyses nog niet geschikt om toe te passen bij meningeoom patiënten. Naast de complexe moleculaire modellen die vaak het gehele genoom analyseren, zijn er ook aanwijzingen dat specifieke markers het gedrag kunnen voorspellen. Zo lijkt H3K27me3 verlies te kunnen voorspellen wat het risico op terugkeren van een meningeoom is. Echter is hier conflicterende data over te vinden in de literatuur. Verlies van het DREAM complex lijkt een rol te spelen in agressiviteit van meningeomen7, evenals behoud van Merlin expressie en immuuncel infiltratie4,5.

Verwachte uitkomst: Een overal in de wereld toepasbaar protocol voor het voorspellen van de prognose van meningeomen. Hiermee een aangepaste behandeling voor de patiënt (aantal operaties, indicatie voor radiotherapie, aantal vervolgscans).

 

 


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.

 

 

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!