Doneer nu qxif-angle-right

Alles begint en eindigt met onze hersenen. Elke gedachte, elk idee. Elke beweging, elk gevoel. Onze hersenen maken dat we het beleven en dat we het kunnen. Dat we in staat zijn tot kleine en grootse dingen. Bewust en onbewust. Diezelfde hersenen maken ons kwetsbaar; de kleinste afwijking kan letterlijk levensbedreigend zijn. Kun je nagaan hoe verwoestend een hersentumor is. Een indringer die zich nestelt op de meest cruciale plek in ons lichaam.

Een tumor in je hoofd, en dan?

Onze hersenen zijn kwetsbaar. Als daar iets misgaat, dan zijn de gevolgen groot. Bij 2100 mensen per jaar gaat het goed mis.Zij worden getroffen door een hersentumor. Stichting STOPhersentumoren.nl zamelt geld in voor onderzoek naar hersentumoren. Dat doen we samen met de beste artsen en onderzoekers op dit gebied. We komen steeds meer te weten over het ontstaan en de behandeling van tumoren. Maar we zijn er nog lang niet. We willen de knapste koppen aan het werk zetten. Want met hun hersenen kunnen we hersentumoren bestrijden.

De impact van een tumor in je hoofd

Hersentumoren komen voor bij zowel volwassenen als kinderen. De ziekte treft vooral kinderen en volwassenen tussen de 50 en 60 jaar. Een tumor in je hoofd is zo goed als ongeneeslijk. Dagelijks sterven er in Nederland 12 mensen door een hersentumor. Wekelijks 2 kinderen. Minder dan 1 procent van de patiĆ«nten overleeft hersenkanker. Hoe dat komt? Omdat de hersenen de slechtst denkbare plaats zijn om kanker te krijgen. Opereren is vaak onmogelijk. En als het wel mogelijk is, zijn er veel risico’s aan verbonden. Er is een grote kans op blijvend letsel of invaliditeit.

Bovendien is de impact op relaties groot. Een hersentumor zorgt er vaak voor dat de persoonlijkheid van de patiĆ«nt verandert. Dat heeft zijn weerslag op relaties. Niet voor niets is het scheidingspercentage het hoogst in relaties waarbij een van de partners een hersentumor heeft. 

Vergroot de overlevingskans bij hersentumoren: doneer

Het enige wapen tegen een hersentumor is onderzoek. Voor onderzoek is geld nodig. Er zijn twee manieren waarop je een bijdrage kunt leveren: direct doneren of een actie opzetten om donaties binnen te halen. Dat laatste kan op veel verschillende manieren. Het maakt ons niet uit of je cupcakes bakt of een evenement organiseert. Het gaat ons erom dat je je hart laat spreken voor hersentumoren.

Lotgenotencontact

Ben je benieuwd naar de ervaringen van lotgenoten? Lees erover in hun blogs. Wil je van gedachten wisselen met lotgenoten?  Meld je dan aan bij de besloten lotgenotengroep.