Doneer nu qxif-angle-right

STOPhersentumoren nieuws update

Doel van dit project:  In dit project willen we onderzoeken of we op basis van een nieuwe manier van moleculaire profilering, kunnen voorspellen of een tumor gaat uitzaaien, en hoe de groei van een uitgezaaide tumor voorkomen kan worden.

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren: € 35.500,- per 24 maart 2021.

 Achtergrond: In dit project willen we de volgende 3 vragen beantwoorden: 1) Kunnen we op basis van moleculaire karakteristieken van primaire tumoren voorspellen wat het risico op hersenmetastasering is? 2) Zijn er detecteerbare overeenkomsten tussen hersenmetastasen en gliomen? 3) Kunnen we personalized behandeling toepassen om metastasering naar het brein en groei van hersenmetastasen te voorkomen? We willen deze vragen beantwoorden door een nieuw ontwikkelde technologie, ciRNAseq, toe te passen op een uitgebreide selectie van primaire tumoren en een set van gematchte hersenmetastasen, met bekende klinische uitkomst. Waar met de gebruikelijke DNA-technieken mutaties en amplificaties in tumorcellen worden aangetoond, kunnen we met ciRNAseq dezelfde informatie krijgen, met additioneel expressieniveaus van genen in kankercellen en de cellen in het kankerstroma (immuuncellen, fibroblasten, etc). Hierdoor krijgen we biologische informatie over hoe kankercellen interacteren met elkaar en met cellen in hun omgeving. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden om interacties te verstoren in een therapeutische context. CiRNAseq is bijzonder kosteneffectief waardoor er veel samples tegelijkertijd kunnen worden geanalyseerd. Inmiddels hebben wij ook statische modellen gebouwd om het gedrag van individuele kankers te voorspellen, en op basis van dat gedrag de werkzaamheid van therapie te voorspellen. In dierproeven hebben we dit concept al aangetoond.

Eindresultaat:  Het verwachte eindresultaat van dit project is een RNA-classificator en een algoritme dat berekent het risico op herenmetastasen, gebaseerd op analyse van primaire tumorweefsels die aanleiding gaven tot hersenmetatasen en tumoren die dat niet deden, en dat geeft een idicatie van een mogelijk succesvolle therapie. Door een vergelijking te maken met gliomen, zullen we proberen op te helderen welke biologische routes betrokken zijn bij de ontwikkeling van hersenmetastasen.

 


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.