Doneer nu qxif-angle-right

STOPhersentumoren nieuws update

Doel van dit project:  Het creëren en onderhouden van de bio informatica database voor hersentumoren VUMC. Deze bijdrage is een vervolg op de bijdrage van 2016.

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren: € 7.436,- per 4 mei 2021.

 

Doel van dit project:  Door middel van sequentiesoftware kunnen bio-informatici bijvoorbeeld voor een groot aantal ziektes aan de hand van de DNA-sequentie bepalen of een persoon drager is van de ziekte. Op dit moment is het al mogelijk om met bijvoorbeeld microarray technologie (analyseren van genexpressie) of massa-spectrometrie (analyseren van eiwitexpressie) aan te geven welke behandelingsmethode het meest geschikt is voor iemand met hersenkanker. Met een bio informatica databse kun je nog veel meer ontdekken in het DNA van een hersentumor. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen of gezonde voedingsmiddelen (probiotica) is zonder bio-informatica niet meer denkbaar.

Beoogd einderesultaat:
In laboratoria wordt data gegenereerd door het uitvoeren van een experimenteel onderzoek. De moleculaire bioloog tracht zijn vragen te beantwoorden uit zijn laboratorium gegenereerde data. De bio-informaticus doet hetzelfde maar met gegevens die hij zelf niet heeft gegenereerd, maar wel heeft gekregen van een moleculaire bioloog. Bio-informatica is de wetenschap die tot doel heeft de biologische kennis te verrijken door kennis uit de informatica toe te passen op biologische data. De bio-informatica is dan ook meer een biologische discipline dan een sub domein van de informatica.

Kenmerkend voor bio-informatica is dat er relaties worden gelegd tussen de vele gegevens. Zo worden stukken vergelijkbaar DNA gezocht, eiwitten met vergelijkbare expressiepatronen, genetische afwijkingen die bovengemiddeld aanwezig zijn bij mensen met een bepaalde erfelijke ziekte, etc. Onmisbaar bij onderzoek naar het bepalen van juiste behandelingsmethodes voor ernstig zieken en bij het ontwikkelen van medicijnen.

VUmc Bio informatica Expertisecentrum verenigt alle bio informatici van het VUMC hersentumor centra. Het maakt kennis en advies op het gebied van bio informatica beschikbaar voor alle hersentumor onderzoekers van het VUmc en later voor alle hersentumorcentra in Nederland.

 


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.