Doneer nu qxif-angle-right

17 september 2012

Het gras bij de buren

Een week na mijn ongeneeslijke hersentumor diagnose, waarbij alle vier poten ineens onder mijn stoel vandaan waren gezaagd, keek ik naar het journaal. De nieuwslezer vertelde over een tragisch ongeval dat een nederlandse familie was overkomen. De vader, zoon en dochter van een gezin, vallen bij het bergbeklimmen voor de ogen van de moeder in een ravijn. Alle drie opslag dood. Dit drama heeft mij geholpen mijn kanker diagnose in perspectief te zetten.

We vergelijken maar wat graag. Jij hebt misschien een lager salaris dan je buurman, maar je hebt niet elke dag ruzie met je partner. Of jij woont misschien in een kleiner huis, maar je hebt geen gehandicapt kind. En weer een ander heeft het misschien niet zo leuk op z'n werk, maar heeft geen kind, partner, of andere dierbare naaste hoeven te begraven. Er is in ieder huisje wel een kruisje. En van de meeste kruisjes weten wij niets. Ons prive leven wordt niet aan de grote klok gehangen zoals dat van bekende Nederlanders in de Story en Prive. En hoewel iedereen het er mee eens is dat deze roddel bladen bagger zijn, zijn het de meest gelezen bladen bij de tandarts of notaris. Waarom grijpen we naar deze bladen? Omdat het fijn is dat je leest dat een ander hetzelfde als jij doormaakt of zelfs het erger heeft dan jou. Dat geeft steun en rust, een soort van veiligheid. Je kan er dus gek genoeg zelfs kracht uit putten.

Lijkt het soms of het bij iemand anders allemaal van een leien dakje gaat? Lijkt het gras bij de buren echt groener? Schijn kan bedriegen. Ieder mensenleven kent zijn eigen problemen. Er is bijna altijd wel iets aan de hand. Alleen willen een hoop mensen dat verborgen houden voor de buiten wereld. Mijn kruis houd ik niet verborgen voor de buitenwereld. Er is al te veel onbegrip rondom hersentumoren. Alleen het woord tumor schept al genoeg verwarring, want het is kanker wat mijn kruis is. Toch ben ik altijd reuze benieuwd wat de mensen denken als ze langs mijn voortuin fietsen terwijl ik mijn groene gras maai. Zouden daarbij mensen zijn die denken met hem zou ik wel willen ruilen? Ik denk van wel. Ze zouden eens moeten weten...