Doneer nu qxif-angle-right


PMC Marcel Kool Jens BuntDoel van dit project:  Dit project zal nieuwe kandidaat-geneesmiddelen en combinaties van geneesmiddelen opleveren die snel geavanceerde behandelingen voor patiënten met PFA-ependymoom opleveren. De beste combinaties worden getest en gevalideerd in vitro in aanvullende patiënt-afgeleide ependymoma-modellen. Ten slotte kunnen de beste medicijncombinaties direct in vivo worden getest met behulp van de reeds beschikbare en gekarakteriseerde PDX-modellen in Heidelberg of via de CRO's die betrokken zijn bij de ITCC-P4 consortium.

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren: € 25.000,- per 12 november 2022.

 

Achtergrond: Ependymoom bij kinderen en volwassenen is een heterogene ziekte en minstens tien verschillende moleculairegroepen zijn geïdentificeerd. Bij kinderen zijn de meest voorkomende ependymomen de groep A ependymomen in de achterste fossa (PF). Met de huidige behandelingen zijn deze PFA-ependymomeneen relatief slecht resultaat laten zien, en er zijn dus dringend betere behandelstrategieën nodig omoverleving en kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren.

In dit project willen we in vitro PFA-modellen genereren met behulp van een 3D-benadering van organoïde kweek
van PDX-materiaal als een hernieuwbare, goed gekarakteriseerde bron. Door gebruik te maken van de reeds
beschikbare PDX-modellen zijn we minder afhankelijk van kostbaar tumorweefsel van de patiënt en de noodzaak om
lange termijn culturen te vestigen. Door de organoïde benadering van de 3D-cultuur te gebruiken in plaats van de traditionele aanhanger- of suspensiegroei, kunnen we de normale tumor beter behouden en nabootsen architectuur. Deze nieuwe in vitro-modellen zullen worden gebruikt voor het screenen van geneesmiddelen, met de toegevoegde voordeel dat de beste treffers in vivo kunnen worden gevalideerd in de originele bijpassende PDX-modellen, waardoor voor directe vergelijkingen. Dit project zal ook zorgen voor een verdere optimalisatie van de teelt
aandoeningen van PFA-tumoren zonder schaars primair tumormateriaal op te offeren. Eindelijk, de PFA organoïde modellen zullen verder onderzoek naar PFA-ependymoom vergemakkelijken om de beste medicijndoelen te vinden andere technologieën gebruiken en ze zullen beschikbaar worden gesteld aan de bredere wetenschappelijke gemeenschap.

Verwachte uitkomst: Dit project zal nieuwe kandidaat-geneesmiddelen en combinaties van geneesmiddelen opleveren die snel geavanceerde behandeling voor patiënten met PFA-ependymoom zullen geven.

 

 


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.