Doneer nu qxif-angle-right

STOPhersentumoren nieuws update

Doel van dit project:  Met dit onderzoek willen wij een verband bewijzen tussen stress en de behandeling van hersentumoren. Hierna kunnen wij in de toekomst in staat zijn patiënten te selecteren die risico lopen op psychologische stress tijdens de behandeling en zich te ontwikkelen een interventieprogramma met als doel stress te verminderen en de behandeling en daarmee de lengte op het leven te verlengen.

Bijdrage Stichting STOPhersentumoren: € 100.000,- per 5 januari 2022.

 

 

Achtergrond: Vanwege de nadelige prognose van GBM en de omvang van de behandeling ervaren vele hersentumorpatiënten aanzienlijke niet-specifieke symptomen van stress, angst en depressie. Onderzoek heeft aangetoond dat de patiënten die in het begin van een radiotherapiebehandeling stress ervaren, ook verhoogde stressniveaus krijgen tijdens en na de behandeling. Bijkomende stressvolle ervaringen zijn de diagnose, MRI-beeldvorming en tumorgroei. De psychologische stressrespons wordt gemedieerd door fluctuaties van de hormonen glucocorticoïden (GC's) en catecholamines. GC's en catecholamines zijn verantwoordelijk voor het signaleren van een breed scala aan processen die betrokken zijn bij celoverleving, celcyclus en immuunfunctie en is in verband gebracht met een slechte reactie op chemotherapie. Gegevens uit preklinische en tot op zekere hoogte klinische onderzoeken aantonen dat glucocorticoïden therapieresistentie kunnen induceren bij de meeste maligne solide tumoren. We veronderstellen dat er een relatie is tussen stress en uitkomst na STUPP-behandelingsprotocol bij patiënten met GBM.


Verwachte uitkomsten:  We verwachten met de financiering van STOPhersentumoren.nl aan het einde van 2 jaren onderzoek te kunnen vertellen of stress van iinvloed is op het aanslaan van de behandeling en bij welke patiënten dit risico het hoogst is.


Zie al onze andere nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht en blijf op de hoogte door ons op Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.