Doneer nu qxif-angle-right

Wat is een hersentumor

Wat zijn hersentumoren, welke soorten en meer uitleg

Wat is een hersentumor precies? Een hersentumor is eigenlijk een ongeremde celgroei in de hersenen. Deze kan kwaadaardig of goedaardig zijn. In principe heeft ieder mens iedere dag te maken met celdeling. Pas wanneer deze celdeling ongeremd is, vormt het een probleem. Zeker wanneer die ongeremde celdeling zich in het hoofd afspeelt, want daar kunnen de cellen geen kant op. 

Een hersentumor bestaat uit verschillende soorten weefsel

In ons hoofd, binnen de schedel, kunnen allerlei soorten hersentumoren ontstaan. Er bestaan zelfs ongeveer 120 verschillende soorten. een hersentumor is vaak een  mengessel van een aantal van deze soorten tumorweefsels. Dat maakt het ook zo moeilijk om zo'n tumor te remmen of te behandelen. Wat voor het ene soort tumor aanslaat, doet voor de andere niets of verergert de situatie zelfs.

Primaire en secundaire hersentumoren

Bij hersentumoren maken we onderscheid tussenprimaire en secundaire hersentumoren. Primaire hersentumoren zijn tumoren die uit het hersenweefsel zelf ontstaan. Een secundaire hersentumor of hersenmetastase is een uitzaaiing van een primaire tumor elders in het lichaam, bijvoorbeeld in de log of borst, naar de hersenen.

Gradaties in hersentumoren

Kwaadaardige hersentumoren worden uitgedrukt in gradaties. Zo heb je gradatie 1, 2, 3, en 4. De meeste gebruikelijke indeling is die in laaggradige (1 en 2) en hooggradige ( 3 en 4) hersentumoren. De laaggradige hersentumoren groeien langzaam, terwijl de hooggradige snelgroeiend zijn.

Meer informatie over hersentumoren

Wil je graag meer uitleg over wat een hersentumor is? Bekijk dan de filmpjes hieronder. Hierin wordt duidelijke uitleg geven over de diagnose, het onderzoek naar hersentumoren, de behandeling en de nazorg.

Voor meer informatie over hersentumoren verwijzen we naar de rechter kolom hiernaast. Ook kan alle informatie van onze maar ook andere betrouwbare hersentumor websites met één klik gevonden worden via onze zoek optie rechts bovenaan alle pagina's.

Zie ook: primaire hersentumoren, over glioom, astrocytoom, GBM (glioblastomamultiforma) en meningeoom.

Voor een informatief artikel over de wakkere operatie klik HIER  (ook geschikt om uitleg te geven aan andere mensen)

Help ons helpen

ANBICBF keurmerk stophersentumoren
Doneer nu,
om de genezingskans bij hersentumoren te vergroten!

Hersentumormagazine

Hersentumormagazine voorkant